Wat te doen in de Zuid-Franse stad Marseille

Marseille, Frankrijk

Frankrijk

Marseille, Frankrijks oudste en op-een-na-grootste stad. Toen de eerste Parisii zo’n 2 duizend jaar geleden hun hutten op de Ile de la Cité bouwden, waarmee zij Parijs stichtten, was Marseille een grote, gecultiveerde stad, waar de Grieken hun zonen lieten studeren. Maar door de vele oorlogen is van dat grootse verleden niet veel meer overgebleven. Marseille raakte wat in verval,, maar is sinds 2013 weer helemaal in opkomst. In dat jaar was Marseille namelijk Europese culturele hoofdstad.

Marseille Frankrijk

Er zijn een aantal dingen die je moet zien en doen als je in Marseille bent, namelijk

1. bouillabaisse eten,

2. een bezoek brengen aan het MuCEM museum en

3. zeker ook naar La Cité Radieuse van Le Corbussier als je van architectuur houdt.

Marseille Frankrijk

De bouillabaisse eet je het best in de oude haven, de Vieux Port. Bouillabaisse is een maaltijd-vissoep, wat vroeger een miezerige mix was van jonge visjes, te klein uitgevallen zeekrabbetjes, of zeedieren die op de markt onverkoopbaar waren en die in de vissershut werden opgekookt. Maar de armetierige bouillabaisse maakte carrière en tegenwoordig zijn er tal van varianten. De naam bouillabaisse stamt uit het dialect van de streek: ‘lou bouiabaisso’ betekent in goed Provençaals opkoken of reduceren.

Marseille, Frankrijk

Het MuCEM in Marseille is een prachtig museum voor Europese en Mediterrane beschavingen. Het gebouw alleen al is de moeite waard om te gaan bezoeken. De architectuur is van hoogstaande kwaliteit, de buitenkant valt op en loopt door binnenin het MuCEM museum. Het is niet alleen een museum, maar ook een plek voor kunstenaars en schrijvers om te debateren, seminars te houden en festivals en concerten te geven. Het MuCEM museum is niet voor niks uitgeroepen in 2015 tot Europees museum van het jaar.

 

Marseille Frankrijk

Om in de architectonische sfeer te blijven, is het La Cité Radieuse van Le Corbussier een aanrader. Een flatgebouw uit 1952 met 337 appartementen, waar zo’n 1400 mensen in kunnen wonen. Het moest een soort ‘verticale gemeente’ worden, een stad op zichzelf. Het heeft namelijk een eigen crèche/school, een groot terras op het dak en winkels. De woningen zijn functioneel en velen hebben een eigen kleuren palet meegekregen van Le Corbussier. Andere belangrijke werken van Le Corbussier staan onder andere in Parijs en Pessac.

Hieronder een leuk filmpje over La Cité Radieuse van Le Corbussier met Nederlandse uitleg!

 

Eén reactie op “Wat te doen in de Zuid-Franse stad Marseille”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: