La Cité du Vin Bordeaux

Het is nieuwjaarsdag, 1 januari 2018 en druilerig, winderig weer in Bordeaux. We parkeren de auto ergens in de buurt van het nieuwe ‘La Cité du Vin’ dat sinds vorig jaar geopend is in de Zuidfranse wijnstad. Via de nieuwe foodhal Les Halles de Bacalan, die in november 2017 zijn deuren opende, betreden we het goudkleurige en grijze gebouw. Een gebouw die mij deed denken aan een karaf. Maar, zo bleek later na het lezen van een boek over het La Cité du Vin, wordt het door de architecten meer gezien als een (geen-) vorm. Een vorm die beweging, trilling en variatie wil wekken met veranderende kleuren net als bij wijn. Het is een niet traditioneel gebouw geworden dat de toegangspoort is naar de wijncultuur. Het is een open ruimte, gang of passage. Je kan de vaste tentoonstelling komen bekijken, maar ook alleen de boetiek, wijnkelder of het restaurant op de 7de verdieping bezoeken.

We kochten een kaartje à 20,- euro per persoon, inclusief een glas wijn die je kan proeven  op de 8ste verdieping. Na wat geharrewar met de jassen en het kluisje en een toilet bezoek gingen we de trappen op naar de 2de verdieping waar zich de vaste tentoonstelling bevindt.

IMG_4851.jpg

Gewapend met koptelefoon en een digi-reisgids gingen we op pad. De wijnstreken van de wereld werden ons gepresenteerd op een groot scherm waarna je met je digi-reisgids allerlei info kon verschaffen. De specifieke wijnstreken, de verschillende druivensoorten en de geuren en smaken komen ook uitgebreid aan bod.

Je krijgt uitleg over witte en rode wijn en champagne, waarna je even heerlijk kunt uitrusten en al liggend de verhalen van Bachus en Venus tot je kan nemen. Ook wordt je meegenomen op een bootreis waarbij de wijnvracht een hoofdrol speelt. Vervolgens loop je de geschiedenis van de wijn binnen. Via je digi-reisgids en allerlei info uit houten kistjes wordt je meegenomen in de tijd en loop je heel langzaam de toekomst in.

Je kan hier in het La Cité du Vin wel een dikke 2 uur rond brengen. Je vergaart wel erg veel informatie over wijn en alles wat daar bij komt kijken, maar door de interactie blijft het behapbaar. Want zo is er bijvoorbeeld de trendymuur met allemaal flessen met ‘inhoud’. Deze inhoud gaat vooral over de commercie en de trends rondom het thema wijn. Als je die allemaal wilt afluisteren met je digi-reisgids ben je denk ik wel een half uur bezig.

Na een ruime 2 uur kwamen we aan bij de diavoorstelling over de stad Bordeaux en zijn 2000 jarige geschiedenis. Hoe de wijn een erg groot onderdeel is geweest en nog steeds is voor deze mooie stad.

We vinden het na die dikke 2 uur mooi geweest en besluiten om naar beneden te gaan. daar pakken we de lift naar de 8ste verdieping. Als je daar uit de lift stapt heb je een geweldig uitzicht over de stad Bordeaux. Je staat echt even verbaasd te kijken en je zou bijna vergeten dat je hier ook bent om een wijntje te proeven. met je toegangskaartje kan je aan de bar een wijn uitkiezen die je wilt proeven. Met je glas in de hand kan je dan gaan genieten van het betoverende uitzicht.

Hierna gaan we weer naar de begane grond. Daar bevinden zich de shop, wijnkelder en wijnbar annex snackrestaurant. De hebben trek dus gaan we in de wijnbar en snackrestaurant iets nuttigen. De wijn kan je zelf tappen en de snacks bestaan uit een aantal tapas op een houten plank. Bij mooi weer kan je er op het terras lekker buiten zitten met een mooi uitzicht op de nieuwe moderne brug.

Na deze versnaperingen nemen we nog een kijkje in de shop en schaf ik een mooi boek aan over het La Cité du Vin. Een mooi naslagwerk over deze bijzondere plek. Een plek om te beleven, ruiken en te proeven. Ik ben een ervaring rijker kan ik wel zeggen. Bij een bezoek aan de stad Bordeaux mag je een bezoek aan het La Cité du Vin zeker niet overslaan.

www.laciteduvin.fr

8 reacties op ‘La Cité du Vin Bordeaux

  1. Boeiend verhaal. In mijn zoektocht naar overdekte markten in Frankrijk voor mijn overdektemarkten.blog, ben ik de combinatie ‘La Cité du Vin’ en de ‘overdekte Bacalan markt’ vorige week tegengekomen op internet. Ik heb hem meteen toegevoegd aan mijn lijst (+165) met overdekte markten en hallen in Frankrijk. Dit jaar ga ik er zeker langs om de markt te bezoeken en ik hoop dat ik dan een link mag plaatsen naar jouw artikel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s