Perlita kaviaar uit de Aquitaine, Frankrijk

‘Ik wist niet wat ik proefde!’

Als je aan kaviaar denkt, dan denk je aan Rusland en aan Beluga, het zwarte goud van de steur uit de Kaspische Zee. Maar wist je dat er ook een zeer smaakvolle Franse kaviaar bestaat? Vraag het maar aan Dick Sijmons. Via zijn site hadijoroyale.nl verkoopt hij met liefde de fraaie blikjes Perlita Kaviaar.   

Als het verhaal van Dick een film was, dan zou het een film d’errance zijn, een road movie. En het scenario zou beginnen in Lyon waar de hoofdpersoon woont. In de eerste scène stapt hij in zijn auto om de Kerst bij familie en vrienden in Nederland te vieren. Onderweg stopt hij dan traditiegetrouw bij wat champagne-boeren om bubbels mee te nemen voor het thuisfront. Maar in ’98 verhuist Dick van Lyon naar het Noorden, naar Lille. 

Beach

‘Op een dag zat ik daar in de beste poissonnerie in de vieux ville,’ vertelt hij. ‘En daar zag ik op de kaart tot mijn grote verbazing caviar France staan. Ik vroeg aan de ober wat dat was. En die vertelde me dat die kaviaar uit de Aquitaine komt, bij Bordeaux. Na de oorlog kwam de steur daar veelvuldig voor, maar daar werd zo op gejaagd dat er geen vis meer over bleef. In de jaren tachtig is men toen de steur gaan kweken. En het duurt jaren voordat een vrouwtje rijp genoeg is om eieren te kunnen krijgen. Toen ik daar in het restaurant was, stond de Franse kaviaar dan ook net op de kaart, om de simpele reden dat die nu na al die jaren pas goed van smaak was.’

Caviar Perlita
Caviar Perlita

Ík wist niet wat ik proefde,’ vervolgt Dick. ‘Zo goed en zo goed van prijs ook. Aanmerkelijk goedkoper dan andere kaviaar-soorten. Maar zeker niet minder qua smaak! Dat moest mijn Nederlandse posse eens proeven, die al die jaren champagne hadden gekregen van me.  Ik ben toen in contact gekomen met de producent en die heeft me vervolgens een paar blikjes uitstekende Perlita kaviaar gestuurd. Omdat ik ook kind aan huis was bij een uitstekende wijnboer en ik een fijne eau de vie had ontdekt, dacht ik op een goed moment: waarom zet ik al die ‘presentjes’ niet op een webshop voor connaisseurs? En zo werd ik ook de eerste importeur in Nederland van Franse kaviaar. Met liefde voor het vinden van producten waar een mens blij van wordt.’

Met zijn Perlita kaviaar, champagne en andere Franse heerlijkheden weet hij inmiddels de fijnproever te bereiken, maar ook rekent hij een aantal restaurants in Den Haag tot zijn vaste klantenkring. ‘Zo fijn dat die straks weer open mogen,’ zegt Dick met een glimlach op zijn gezicht. ‘Dan kunnen mensen weer genieten van al het moois dat uit Frankrijk komt.’

De kaviaar van Perlita is te bestellen op www.spselections.com

tekstcredits: Mick Boskamp

Een reactie op “Perlita kaviaar uit de Aquitaine, Frankrijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s