Degas, Picasso, Magritte, Monet & Jan Cremer

Ooit was Parijs het centrum van de artistieke wereld en had de lichtstad een ongelooflijke aantrekkingskracht op schilders, beeldhouwers, schrijvers, componisten, balletdansers, dichters en andere kunstenaars. Een rol die Parijs tegenwoordig moet delen met andere wereldsteden.
Alle grootheden in de kunst hebben op zijn minst een aantal jaren in de stad doorgebracht. Ook veel Nederlandse kunstenaars, en vanaf de tweede helft van de vorige eeuw ook veel schrijvers zoals Adriaan van Dis, Remco Campert en Corneille.
Kunst en kunstenaars zijn een geliefd onderwerp en dit lijstje had makkelijk een stuk langer kunnen worden. Niet elke kunstenaar bleef in Parijs, zo heeft Monet zich gevestigd in het Normandische Dorpje Giverny en heeft zich 43 jaar lang opgesloten in zijn zelf gecreëerde paradijs, de beroemde tuinen van Monet. Hier schilderde hij aan het eind van zijn leven vrijwel uitsluitend zijn beroemde waterlelies. Er is wel een linkje met Parijs waar de schilder in het Musee de l’Orangerie, bij de Place de la Concorde, een eigen zaal kreeg voor de enorm grote doeken, met Nymphéas (waterleies), die hij speciaal voor deze locatie schilderde. De Nederlandse schrijver Arthur Japin heeft zich op het platteland van de Dordogne teruggetrokken.

Mrs. Degas, Arthur Japin – Roman
Parijs, 1912. Edgar Degas, de schilder, is blind geworden. Wanneer hij zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen. Zij is echter niet wie zij beweert te zijn en in het geheim brengt zij verslag uit over haar bezoekjes, waarbij zij welbewust Degas’ herinnering wekt aan de enige – en onmogelijke – liefde van zijn leven: zijn blind geworden Amerikaanse nichtje Estelle, een Creoolse uit New Orleans, die hij daar schilderde terwijl zij bloemen aan het schikken was. Aan wie schrijft zij deze verslagen? En waarom blijft zij maar hameren op Degas’ meest pijnlijke herinnering?
Arthur Japin (1956) is een gevierd schrijver, met een voorliefde voor historische figuren in de hoofdrol van zijn romans. Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Ook zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera.
Regio: Parijs – Prijs: 23,99

De vrouw die van Picasso hield, Julia Blackburn – Roman
Over het leven van Picasso’s muze Marie-Therese Walter, het meisje dat op jonge leeftijd onder de betovering van Picasso raakte en na zeven jaar en talloze schilderijen plotseling aan de kant werd gezet. Marie-Thérèse Walter was zeventien toen ze Picasso ontmoette. Hij was zesenveertig en getrouwd. In tweeënveertig gedichten brengt Julia Blackburn de stem van Marie-Thérèse tot leven om zo het verhaal te vertellen over haar relatie met Picasso – vanaf hun eerste ontmoeting tot de dag waarop ze zelfmoord pleegde, drie jaar na zijn dood.
De gedichten hebben Picasso’s liefde voor de vrouw die misschien wel zijn belangrijkste minnares was als basis, maar zoeken vooral een verklaring voor Marie-Thérèses verliefdheid op de man die haar leven volledig zou domineren.
Kunstenaar Jeffrey Fisher illustreerde elk gedicht.
Regio: Frankrijk, Parijs – Prijs: 20,99

De zaak Magritte, Toni Coppers – Thriller
November 2017. Het leven van Alex Berger, een Brusselse rechercheur, staat in de wacht sinds zijn vrouw Camille overleed bij de terroristische aanslagen in Parijs, bijna twee jaar geleden. Ze werd neergeschoten op het terras van Le Carillon, waar ze met vriendinnen aan het aperitieven was. Sinds die dag is Berger een emotioneel wrak. Een man zonder hoop die te veel drinkt en om weinig of niets geeft. Zijn dromen zijn gevuld met gruwelijke nachtmerries waarin zijn vrouw hem telkens smekend komt vragen waarom hij haar niet gered heeft.
Tegelijk wordt een bizar spoor van moorden getrokken door Brussel en Parijs. Telkens vinden de speurders bij het slachtoffer hetzelfde briefje: ‘Ceci n’est pas un suicide’…
Regio: Parijs – Prijs: 21,99

Zwarte lelies, Michel Bussi – Thriller
Speelt zich af in het dorpje Giverny, waar de schilder Claude Monet 43 jaar van zijn leven doorbracht. Er woonden eens drie vrouwen in een dorp. De eerste was gemeen, de tweede was een leugenaar, en de derde dacht alleen maar aan zichzelf. Ze waren ook niet allemaal even oud. Integendeel. De eerste was boven de tachtig en weduwe. Of in elk geval bijna. De tweede was zesendertig en had haar man nog nooit bedrogen. Nog niet. De derde was bijna elf en alle jongens van haar school wilden verkering met haar. U ziet, ze waren alle drie nogal verschillend. Toch hadden ze wel iets gemeen, een geheim, in zekere zin: ze droomden er alle drie van om te vertrekken. Maar de spelregels waren wreed – slechts één van hen kon ontsnappen. De andere twee moesten sterven. Zo was het nu eenmaal. Wat denkt u, wie van de drie wist er te ontkomen? De derde, de jongste, heette Fanette Morelle, de tweede Stéphanie Dupain, en de eerste, de oudste, dat was ik.

Zo begint Zwarte lelies. Een verbluffende literaire thriller met flair over een moordzaak in een Frans dorpje, waar iedereen verdacht is. Tot het laatst blijft de lezer gissen hoe het nu precies zit.Regio: Normandie – Prijs: 20,95

Canaille, Jan Cremer – Roman
Na het einde van zijn relatie met topmannequin Loes Hamel balanceerde Jan Cremer een periode langs de rand van de afgrond, het ravijn van de liefde. In Amerika ontmoet hij de primaballerina van het New Yorks ballet. Zij wordt Jans nieuwe grote liefde. Hun relatie brengt hen over de hele wereld. Van New York tot de Cote d’Azur en van het Amerikaanse Cape Cod – waar ze een paar jaar lang een voor hen beiden onbekend idyllisch gezinsleven proberen te leiden – tot het rigide huis van de schoonouders in Antwerpen.
Jan Cremer stelt zichzelf ten doel zijn vrouw en hun dochter een eigen thuis te bieden, zijn gezin in stand te houden, weg van haar vijandige familie. Daarbij wordt hij steeds belemmerd door twee zaken: chronisch geldgebrek en de afleiding van andere vrouwen, die hij de ene keer beter kan weerstaan dan de andere. Ondertussen voelt hij de chemie tussen hem en de balletdanseres wegglijden en ontdekt hij een kant van zijn geliefde die hij nog niet meende te kennen.Regio: Provence – Prijs: 22,99

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s