Het Vliegen(kaas)kastje en Auberginetaartje met Picodon

IMG_2132

Wanneer wij in het Franse land verblijven is het een sport geworden om elke keer andere kaasjes uit te proberen. Menig markt of supermarkt verlaten wij dan ook met een aantal soorten kaas. Thuis aangekomen worden ze in de ijskast gedeponeerd om er voor de borrel of voor na de maaltijd weer uit te komen. Bij het open doen van die ijskast verga je soms van de lucht oftewel de stank van die kaasjes. Een kaaskastje of vliegenkastje, die je buiten kan zetten, zou dan een mooie uitkomst zijn. Maar ondanks die onaangename geur blijft het eten van kaas een feestje. Daarom dit overheerlijke recept, een Auberginetaartje met Picodon geitenkaas. Bon Appétit!

vliegenkastje

Het vliegenkastje

Voor de uitvinding en ontstaan van de ijskast werd kaas, groeten, noten en aardappels vaak bewaard in een speciaal vliegenkastje. Deze werden vaak buiten opgehangen zodat de geur van met name de kaas, zoals hierboven beschreven, niet de hele kelder in beslag nam. Het kastje bestaat uit een houten frame met gaas. Hierdoor kunnen er geen vliegen bij de inhoud komen. Vaak worden de kastjes in een blauwe tint geschilderd om de vliegen uit de buurt te houden. Blauw houdt vliegen op afstand wordt gezegd. Dit is ook de reden waarom veel luiken in Frankrijk blauw zijn en je ontzettend veel wit met blauw servies ziet. Tegenwoordig wordt toch de meeste kaas bewaard in de ijskast en is zo’n vliegenkastje, die je nog steeds kunt kopen in Frankrijk, meer voor de decoratie.

Om je kaas toch goed te bewaren hieronder enkele tips:

– Leg de kaas in het warmste gedeelte van de ijskast, de deur of de bovenste plank.

– Bescherm de kaas met aluminiumfolie of vetvrij papier of in een afgesloten plastic trommel.

– Wikkel slechts 1 soort kaas in folie, meerdere soorten kaas in een verpakking nemen elkaars smaak over.

vliegenkastje

Auberginetaartje met Picodon geitenkaas

De Fransen zijn er trots op dat ze meer kaassoorten produceren dan er dagen in het jaar zijn. Een aantal van die kazen hebben het kwaliteitskenmerk A.O.C. (Appellation d’Origine Controlée) gekregen. Een systeem om de kazen te beschermen tegen namaak. Kazen met zo’n keurmerk moeten voldoen aan de volgende eisen: uit een bepaalde streek komen en volgens het traditionele recept gemaakt zijn. Het Picodon geitenkaasje heeft het A.O.C. kwaliteitskenmerk.

Voor het “taartje” heb je nodig (2 personen): 1 aubergine in blokjes, 3 plakjes bladerdeeg, 1 vleestomaat, ontveld en in blokjes, olijfolie, teentje knoflook, provencaalse kruiden, eetlepel rozijnen, eetlepel pijnboompitten, 125 gram Picodon in plakken, wat boter en 2 eenpersoons taartvormpjes of vuurvaste schaaltjes.

Bestrooi de blokjes aubergine met zout en laat ze een half uur staan. Spoel ze daarna af en druk het vocht er goed uit. Bak ze daarna in de olie samen met het uitgeperste teentje knoflook. Voeg de kruiden toe en bak ongeveer 3 minuten. Bak daarna de tomaten mee voor ongeveer 5 minuten. Schep de rozijnen en pijnboompitten er door en voeg wat peper en zout toe. Bekleed de vormpjes met bladerdeeg. Schep het auberginemengesel erin en leg daar bovenop een plak Picodon. Bestrooi deze eventueel nog met wat provencaalse kruiden. Bak de taartjes in een oven op 200 graden in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Bon Appétit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

le Cap Ferret de Sophie Juby

mon Ferret authentique et photogénique, mes adresses trendy, mes coups de coeur.

En Gironde

allerlei informatie over de Gironde streek in Frankrijk

van Franse bodem

Franse producten, Franse hotspots in Nederland

%d bloggers liken dit: