Jardin des Plantes et Croque-monsieur

Weekje Parijs

Voor het “Van Franse Bodem” blog is het ook een beetje vakantie. Ik ben samen met mijn gezin een aantal dagen in Parijs geweest. Om te shoppen, inspiratie op te doen, om langs enkele toeristische trekpleisters te gaan en gewoon omdat Parijs een fantastische stad is. Vanwege de vakantie was het druk in de stad en rond deze tijd van het jaar ook drukkend warm. Daarom dit keer een zeer simpel recept, maar wel alledaagse kost uit Parijs, de Croque-monsieur.

Ooit at ik die samen met mijn moeder op een terras bij Place du Tertre. Nu zoveel jaren later loop ik daar met mijn gezin weer rond en zie hoe alles verandert en vooral ook hoe toeristisch het allemaal is geworden. Daarom was het wandelen in de Jardin des Plantes een verademing. Wat een rust en wat een weelde aan bloemen. Daarom dit keer geen beschrijving van een gebruiksvoorwerp maar over een zeer bijzondere plek in Parijs.

Jardin des Plantes
Jardin Des Plantes

De botanische tuin “Jardin des Plantes” ligt in het 5e arrondissement van Parijs. Aan de Place Valhubert waar zich de hoofdingang bevind en in de buurt van Gare d’ Austerlitz. Een tuin met bijzondere en veel geneeskrachtige planten. In 1635 werd de tuin aangelegd door de lijfartsen van Lodewijk XIII.  Vijf jaar later werd de tuin voor het publiek opengesteld en in 1792 werd de tuin uitgebreid met een dierentuin. Een jaar later werd de tuin onderdeel van het Natuurhistorisch Museum.

 

Jardin des Plantes

De tuin bevat onder andere een rosarium, een moestuin, een ecologische tuin, tropische kassen, tentoonstellingsruimten, een wintertuin, een botanische school en een alpiene tuin met 2000 plantensoorten uit het hooggebergte. Het terrein beslaat zo’n 28 hectare en de plantencollectie bevat ruim 10.000 plantensoorten die allemaal keurig worden benoemd met bordjes. Een zeer serene en rustgevende omgeving in een miljoenen stad die Parijs is. Zeker de moeite waard om eens te gaan kijken, een wereld van verschil met het drukke Place du Tertre.

Jaarlijks worden er verschillende activiteiten en workshops georganiseerd. Je kunt er tentoonstellingen bezoeken en er worden rondleidingen door de tuinen gegeven.

Meer informatie over Jardin des Plantes : http://www.jardindesplantes.net

Jardin des Plantes
Croque-monsieur (Ham-kaas tosti)

Per persoon heb je nodig: 2 sneetjes casinobrood, ham, wat geraspte kaas en wat boter.

Besmeer de broodjes met wat boter, leg op 1 sneetje wat ham strooi daarover wat geraspte kaas of een plak kaas en leg het tweede sneetje er boven op. Rooster dit aan beide kanten onder de grill. Bon appétit!

Wanneer je bij dit recept een spiegelei serveert spreek je van een Croque-madame.

4 reacties op ‘Jardin des Plantes et Croque-monsieur

  1. Ja Jetty wel aangelegd maar daarom zeker niet minder mooi. Er staan veel bekende en onbekende planten althans voor mij. Zeker een keer de moeite waard als je in Parijs bent. Je stapt een andere wereld in.

   Met vriendelijke groet,

   Mireille

   Like

  1. Beste Giny,

   wat een leuke link stuur jij op, wist ik helemaal niet. Ga ik zeker als ik weer in Parijs ben wandelen, route is aan te vragen. Bedankt hiervoor en voor je reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Mireille

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s