Chateau Cantenac-Brown

IMG_5555Op een mooie dinsdagochtend van het voorjaar 2016, waren we uitgenodigd op het Chateau Cantenac-Brown. Een prachtig landhuis, net buiten het dorp Margaux, waar geweldige wijnen vandaan komen. Bij binnenkomst zat Christelle Terrasse al op ons te wachten. We krijgen eerst uitleg over de wijngaarden die rondom het kasteel liggen, vooral tot hoever die wel niet reiken en waar welke druif groeit. Vervolgens lopen we naar het kasteel zelf. Bij dit kasteel is het zo dat de voorkant aan de achterkant zit en dus datgene wat je vanaf de weg ziet dus eigenlijk de achterkant van het kasteel is. De Fransen vonden dat, indertijd dat het kasteel gebouwd werd, wat vreemd, want de meeste huizen werden zo neergezet, dat je juist al de pracht en praal vanaf de weg goed kon bewonderen.

IMG_5570

In de 18de eeuw kocht John Lewis Brown, Schots van origine, het kasteel op en verbouwde het. Het kasteel kreeg een Engels Victoriaans achtige uitstraling. Volgens de goede Engelse traditie kwam er ook een folly in de tuin, een bouwwerk zonder functie en dus nutteloos. En er kwam een Engelse landschapstuin met een grote vijver in het midden. Dit alles is dus niet vanaf de weg te bewonderen, maar ontluikt wanneer je via het grindpad de achterzijde van het kasteel betreedt. Het kasteel kreeg door zijn nieuwe bewoner de naam Brown-Cantenac, maar om spraakverwarring te voorkomen met het iets verder op gelegen Chateau Brane-Cantenac werd de naam veranderd in Chateau Cantenac-Brown.

IMG_5575

John Brown ging wijn maken en al snel behoorde zijn wijnen tot de beste van de Medoc. Al in 1855 kreeg Chateau Cantenac-Brown de certificering van 3de Grand Cru Classé. Ze hebben deze clasificering weten te behouden, want tegenwoordig heeft Chateau Cantenac-Brown dat nog steeds. Dat getuigt al van de nodige klasse. Door deze hoge classificering zijn de wijnen van Chateau Cantenac-Brown niet voor iedereen toegankelijk. Daarom zijn er sinds 2001 twee wijnen op de markt, de Brio de Cantenac-Brown en de Alto de Cantenac-Brown, die voor een groter publiek bereikbaar zijn.  Het bijzondere is, dat die laatste een witte wijn is, iets wat je in de Medoc streek toch niet zo heel veel tegen komt.

IMG_5576

De hoofdwijn van Chateau Cantenac-Brown bestaat uit de druivensoorten Merlot, Cabernet Franc en Cab-Sauv. Al deze druivensoorten worden in de maand september geoogst. We krijgen de 2015 te proeven. Geweldig, wat een afdronk. Zonde om uit te spugen. De Brio de Cantenac-Brown daarentegen valt in het niet bij zijn voorganger. De witte Alto de Cantenac-Brown is lekker, maar niet weggelegd voor ons, hij is wat aan de zoete kant. Wel proef en ruik je erg het hout van de barriques, wat mij dan weer erg aanspreekt.

IMG_5578

Na het proeven snuffelen we nog wat rond in de ontvangstzaal, waar de nodige koopwaar uitgestald ligt. We sluiten ons bezoek af met het kopen van het een en ander en rijden met een ervaring rijker terug naar Carcans.

IMG_5586

Het Chateau is zeker een bezoek waard, helemaal als je een echte wijnliefhebber bent. Er worden rondleidingen gegeven in het Frans, Engels en Duits. Kijk voor meer informatie op: www.cantenacbrown.com

IMG_5556

3 reacties op ‘Chateau Cantenac-Brown

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s