Anis de Flavigny

Op ongeveer een uur rijden vanaf de stad Dijon, ligt het plaatsje Flavigny-sur-Ozerain, dat behoort tot 1 van de 100 mooiste plaatsjes van Frankrijk. In dit historische plaatsje staat een abdij, Abbaye Saint-Pierre, die dienst doet als fabriek. In deze fabriek worden kleine witte snoepjes geproduceerd, de Anis de Flavigny. De wereldberoemde anijssnoepjes in leuke kleine blikjes, vaak liggend bij de kassa van een benzinepomp of tabakswinkel in La Douce France.

img_2954

Uit oude stukken blijkt dat het snoepje er al was in 1591, hoge gasten uit het naburige stadje Semur kregen de snoepjes namelijk cadeau. In eerste instantie werd anijs gezien als geneesmiddel, maar toen monniken zich in 1632 in Flavigny vestigden, maakten ze van het anijs een snoepje. Ze voorzagen het groene anijs van een suikerlaagje en aromatiseerden dat met rozen- en oranjebloesemwater. Helaas werd het oude klooster in de tijd van de Franse Revolutie vernietigd, maar de dorpsbewoners gingen in de ruïnes van het klooster door met het produceren van de anijsbonbons. Het recept van toen fungeert nog steeds voor de anijssnoepjes van nu.

img_2956

In eerste instantie zaten de anijssnoepjes verpakt in een kartonnen doosje, maar wanneer meneer Troubat, de producent sinds 1923 van dit kleine anijssnoepje, besluit om de snoepjes in een ovale blikje te gaan verkopen, krijgt het snoepje meer bekendheid en wordt het anijssnoepje wereldberoemd.

img_2051

Daarnaast plaatst meneer Trouwbat als eerste automaten in de Parijse Metro, zodat reizigers elk moment van de dag een blikje anijssnoepjes kunnen ‘trekken’. Op de  ovale blikjes staat met regelmaat een verliefd koppel, een afbeelding van een herder en een herderinnetje. Op de achtergrond fungeert het plaatsje Flavigny vaak als decor van dit verliefde stelletje.

img_2952

Je kunt alles te weten komen over dit lekkere anijssnoepje, want de fabriek is gratis te bezoeken. Kijk voor meer informatie daarvoor op  www.anis-flavigny.com

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s