De Pasteibakkerij Amsterdam

Bij De Pasteibakkerij (www.depasteibakkerij.nl) is er veel Frans wat er klinkt! De Fransen zeggen graag ‘Tout est bon dans le cochon’, en dat is letterlijk waar Diny Schouten en haar compagnon Floris Brester hun werk én hun ambacht van hebben gemaakt. Van alle ‘mindere’ delen van met ouderwets fatsoen gehouden varken (zie www.lindenhoff.nl) maken we kostbare en kostelijke charcuterie in merendeels Franse stijl.

tumblr_static_1rhau9d1nhogw0oo8k4kwcs8w.png

Onze drijfveer is min of meer een klein protest: als je van het varken niet anders blieft – zoals in Nederland gewoon is geworden! – dan een haaskarbonade of een filetlapje  (en al het andere lekkers dus voorafbraakprijzen naar China moet worden geëxporteerd), hoe kan je dan als diervriendelijke varkenshouder goed voer, zoals granen en knolgewassen, voor je varkens betalen? ‘Ouderwets fatsoen’ tegenover varkens, betekent ook dat ze ‘ouderwets’ goed voer moeten krijgen, en dat wil zeggen: géén soja, want alleen zo proef je de ouderwetse smaak van varkensvlees terug!

Diny&Floris-shop_postcard_2015.png

In onze werkplaats, op de Hoendiepstraat 2 in de Amsterdamse Rivierenbuurt (vlakbij de Utrechtsebrug en de Berlagebrug) worden alle produkten handgemaakt. We leveren onze (bloed)worstjes en terrines aan een aantal restaurants en delicatessenzaken. Voor particulieren hebben we ons assortiment in onze vitrine uitgestald op vrijdag en zaterdag, maar op andere dagen (behalve zondag en maandag) bent u ook welkom voor bezoek.

tumblr_inline_o1b7xiqmPw1t4m0mj_500.jpg
Foto David de Jong

De lijst van wat we maken is lang en gaat met het seizoen mee, maar hier is een keuze: Terrine de Campagne, Terrine van Eend, Terrine van Eend met Foie Gras van Eend, Terrine de Foie Gras Mi-Cuit, Patrijzenleverpastei, Boudin Noir, Boudin Blanc, Pâté en Croûte, Varkensrillettes, Rillettes van Wilde Gans, Fromage de Tête, Terrine Pied de Cochon, Eisbein (Jarret de Porc alias gerookte gekookte varkensknie), Frankfurter worstjes, Rookworst, Parijse knoflookworst, Gerookt buikspek, Varkensworstjes met Anijs, Varkensworstjes met Salie & Citroen, Varkensworstjes met Venkel, Thüringer leverworst, Confits de Canard, Gésiers, Crépinettes met snijbiet.

Schermafbeelding 2017-09-11 om 18.08.44.png
Foto afkomstig van http://www.davides.nl

Het Franse gevogelte en Hollands wild wat we in onze pâtés en rillettes verwerken is afkomstig van onze gevogelte-en wildslachter Pieter van Meel, Amsterdam. Het is mogelijk om bij ons hun prachtige Label Rouge gevogelte te bestellen, een dag tevoren.

Twee jaar geleden wonnen wij een conflict met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: die meende dat een werkplaats als het onze niet was toegestaan volgens de Europese wetgeving. Dat je voedsel ook ‘ambachtelijk’ zou moeten kunnen maken, zoals dat in Frankrijk wél kan, was aan onze Nederlandse ‘Autoriteit’ niet bekend. We zijn blij dat we onze zaak hebben gewonnen. Een documentaire (30 minuten) over onze zaak en werkwijze is te vinden op youtube.com, onder De Pasteibakkerij (‘Vanaf heden in overtreding’).
De Pasteibakkerij | Hoendiepstraat 2 | Amsterdam
Verkoop aan particulieren op Vrijdag van 10.00 – 18.00 uur en Zaterdag van 10.00 – 16.30 uur

Een reactie op “De Pasteibakkerij Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s