Honing van de Franse Residentie in Den Haag

Vandaag is het Wereld Bijendag. Daarom dit artikel op herhaling over de bijenkasten op de Franse Ambassade.

Als ik ergens honing zie staan moet ik altijd denken aan thuis. Wij hadden vroeger een aantal bijenkasten achterin de tuin staan en in het voorjaar gingen die naar het koolzaad in de polder. Bij terugkomst was het altijd spannend want dan werd er bij de buurman in de schuur de honing uit de raten geslingerd. Pure, ambachtelijke honing zo uit een honingraat, heerlijk voor op brood of in de yoghurt. Of je doopt er het trosje druiven in wat je vervolgens combineert bij een Frans kaasplankje. Dat moeten ze bij de Franse Ambassade in Den Haag ook gedacht hebben, want sinds kort staan er op de Franse Residentie van de Ambassade bijenkasten. De eerste honing is in september van dit jaar  ‘gebotteld’.

miel

Dat van dat kaasplankje is natuurlijk een leuke bijkomstigheid, de reden waarom de bijenkasten op de Franse Residentie staan is omdat ze deel uit maken van het project ‘Ambassade Verte’ (De Groene Ambassade). Een project over milieu en duurzaamheid dat in 2015 is gelanceerd. Het doel: het terugbrengen van de milieu-impact van het Franse diplomatieke netwerk in de wereld, bestaande uit 160 ambassades, 89 consulaten, 133 consulaire afdelingen en 16 permanente vertegenwoordigingen.

De toenmalige Franse minister van Milieu, Ségolène Royal, lanceerde in Frankrijk in mei 2015 het plan “Frankrijk, land van bestuivers”, met verschillende maatregelen die ten goede komen aan de omstandigheden voor bestuivers zoals bijen. Denk hierbij aan meer opleidingen voor imkers, en financieringen van lokale en nationale projecten.

Schermafbeelding 2017-10-10 om 18.48.27

De 4 bijenkasten die de Residentie rijk is, staan daar om de biodiversiteit te bevorderen. Een ander aandachtspunt is de hoge sterfte van bijen en andere verstuivingsinsecten in zowel Nederland als Frankrijk. Bijen over de hele wereld hebben op dit moment veel moeite om te overleven. Volgens de imker van de Residentie lag de sterfte dit jaar in Nederland bijvoorbeeld ongeveer op de 14%.

Deze wereldwijde bijensterfte kan grote gevolgen hebben voor landbouw en natuur. Er wordt gesproken van een dreigende wereldwijde bestuivingscrisis. Bijen spelen namelijk een belangrijke rol in de groei en bloei van onze gewassen. Zo hebben we ze indirect zelfs nodig voor de productie van koffie, chocola en allerlei fruit-, groente- en notensoorten. Om zowel het netwerk rond de Franse Ambassade als de Franse gemeenschap in Nederland bewust te maken van deze wereldwijde bijensterfte, hebben de Ambassade en het Franse concern Accor besloten het bijenproject te financieren. Met dit project kan de Ambassade de bezoekers en genodigden bewust maken van dit probleem. En ja, de honing wordt inderdaad ook gebruikt tijdens op de Residentie georganiseerde evenementen. Op de Residentie van de Ambassade is een heuse imker aangesteld die de zorg draagt voor de bijenvolkeren, Steven Kluft. Hij komt aan het woord in het filmpje hieronder.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s