De Franse favorieten van Britta Maria

In deze rubriek geen recepten of gerechten, maar Franse spullen die je dagelijks gebruikt, waar je mee leeft, die je mist als je ze niet meer hebt of kwijt bent, spullen die bij je horen.

Dit keer de Franse favorieten van Zangeres Britta Maria. Zij staat momenteel in het theater met ‘Aznavour mon Amour’, een ode aan de muziek en het leven van Charles Aznavour, samen met pianist Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev. Ze heeft Franse familie en komt haar hele leven al veel in Frankrijk, de laatste jaren veel in Les Vosges en in Parijs. Haar tante is getrouwd met een Fransman en daardoor kwam ze veel in Chantilly, een stadje net boven Parijs met een prachtig chateau en in de Auvergne waar de familie een landelijk gelegen huis heeft. 


Britta Maria: “Frankrijk heeft vanaf dat ik kind ben mijn hart gestolen, ik voelde me daar meteen zo thuis. Het is de cultuur en de natuur en alles wat die twee te bieden hebben die het land zo boeiend maken. Aangezien ik familie heb in Frankrijk leerde ik ook al snel de gewoontes, zoals op zondagmiddag dineren, zeer waarderen”. 

Suze
Een bitterzoet aperitief gemaakt van de gentiaan die groeit op de steile hellingen van gebergtes. Een aperitief dat mijn familie dronk voor het eten als ik te gast was in de Auvergne. Nu neem ik het mee naar NL en koop ik het gewoon bij de Carrefour. Thuis drink ik het met veel ijs en dan waan ik me weer even in de Auvergne en zijn ruige natuur. Pablo Picasso was er ook van gecharmeerd en maakte een collage met Suze in de hoofdrol.

Espadrilles
Elke jaar koop ik een paar espadrilles, vaak gewoon in de Franse supermarkt. Ze zijn er in allerlei kleuren en als het warm weer is, is er niks zo koel aan je voeten als de espadrille.

Sirop de Menthe
Ik dronk het voor het eerst als kind in Chantilly op een terrasje en wat ik er vooral zo leuk aan vond is dat je er een kannetje water bij kreeg en je dat zelf bij de sirop kon schenken. Nu drinkt mijn zoon Herman het ook en dan het liefst de biologische variant. De beste dorstlesser als het Chaud is.

Le Creuset
Een pan naar mijn hart, gaat jaren mee en je kunt er van alles in maken zoals choucroute die ik in de winter graag maak. Ik heb een blauwe omdat die zo leuk staat in mijn keuken.

Poudre de Chanel
Coco Chanel was degene die de vrouw verloste van het korset en haar zachte tweeds liet dragen, elegant en draagbaar. Ik gebruik heel graag haar lipstick Rouge Coco en de Poudre Universelle Libre. Een uitspraak van haar is:’Een mode veroudert, stijl nooit’

Artisjok met vinaigrette
Dit is mijn lievelings voorafje. Een lauwwarme artisjok met een lobbige vinaigrette gemaakt van moutarde de Dijon met één deel vinaigre en twee delen huile.
Ik leerde het eten in Parijs en was meteen verkocht. De smaak van de artisjok is met niks te vergelijken, zo diep en toch plantaardig. Het is ook bijna koninklijk zoals het op je bord ligt. Ik kan niet anders zeggen, het is een waar genot en gelukkig te koop in Nederland.

Wil jij ook een keer met je Franse favorieten spullen in deze rubriek? Stuur dan een mail naar vanfransebodem@gmail.com of bel 06 1461 83 66 en laat ons weten wat jouw 4 of 5 favorieten Franse producten zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s