Dit is het laatste blogartikel in de serie OUVERTURE. Speciaal dit artikel omdat ik volgende week maandag op bezoek ga bij een echte patébakster in Amersfoort. Het lijkt mij zo vreselijk leuk om haar verhaal te horen dat ik even teruggrijp naar dit blogartikel. Het blogartikel over mijn bezoek aan de patébakster publiceer ik op 4 februari.
Nooit eigenlijk het verschil geweten tussen een terrine een een paté, totdat ikzelf een paté wilde gaan maken. Op naar de winkel om een paté vorm te gaan kopen. Daar werd mij duidelijk dat de vorm die ik wilde kopen eigenlijk een terrine was. Ja en… vroeg ik. Nou, dat was tegen het zere been en ik kreeg een aardige uitleg over het verschil tussen de terrine en de paté. Zo iets vergeet je van je leven niet meer en als ik een terrine maak weet ik dat het een terrine is maar zeg ik toch lekker dat ik een paté in de ijskast heb staan. Hardleers zeg maar! Bij deze een TERRINE a la campagne recept! Bon Appétit!
Het verschil tussen een terrine en een paté
Als men het in Frankrijk over een terrine heeft kunnen, ze het hebben over de vorm waar je de terrine in maakt, maar ook over het gerecht de terrine zelf. Een terrine is over het algemeen een rechthoekige vorm met aan weerszijde handvatten en vaak heeft het ook een deksel. Die deksel geeft meteen het verschil aan tussen het gerecht de terrine en de paté. Een terrine wordt afgedekt met een deksel en een paté met deeg. Een paté is officieel een vleesgerecht met een deegkorst er om heen. En een paté eet je zowel koud als warm terwijl je een terrine bijna altijd koud eet.
Het verschil tussen de twee zit hem ook al in de naam, namelijk terrine komt van het woord terre. Terre betekent aarde en een terrine is dus ook vaak gemaakt van vuurvast aardewerk. In het woord paté zit het Franse woord pâte dat deeg betekent. De klassieke terrine bestaat meestal uit vlees, wild en gevogelte met kruiden, sterke drank en is omhuld met spek. Vaak was aan de deksel van de terrine al te zien waar de terrine van gemaakt was, door de deksel de vorm te geven van bijvoorbeeld een kip of een konijn.Tegenwoordig worden er steeds meer terrines gemaakt van vis, schaaldieren en groenten. Deze zijn dan vaak omhuld met gelei.
Fotografie: ©vanfransebodem – Mireille den Hartog en Le Creuset
Terrine a la Campagne.
Een terrine is niet moeilijk te maken. Wel moet je hem twee dagen voor serveren maken dan kunnen de smaken zich ontwikkelen en kan de terrine opstijven. Heerlijk met een paar kleine augurkjes (cornichons)
Wat heb je nodig: een terrinevorm met een inhoud van 1,5 liter, iets zwaars bijvoorbeeld een conservenblik, stukje karton wat past in de terrine, huishoudfolie, een braadslee, 350 gr. varkensgehakt, 250 gram kalfsgehakt, 200 gram varkenslever, 200 gram spek in blokjes, 125 ml cognac, 2 teentjes knoflook, peterselie, zout, tijm, piment, peper, plakjes spek, pistachenoten grof gehakt, 2 kipfilets in dunne plakjes, bieslook.
Doe het gehakt, lever, spekblokjes, cognac, klein gesneden knoflook, peterselie, zout, tijm, piment en de peper in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Dek het af met huishoudfolie en laat het 8 uur in de ijskast staan.
Vet de terrinevorm in en bekleed de vorm met de plakjes spek, meng de pistachenoten door het gehaktmengsel. Schep 1/3 van het mengsel in de terrinevorm. Leg daarop de helft van de plakjes kipfilet. Bestrooi dit met wat bieslook. Herhaal dit alles en eindig met het gehaktmengsel. Dek het af met de rest van de plakjes spek. Doe de deksel op de terrine en zet deze in een braadslee. Schenk voorzichtig gekookt water in de braadslee tot halverwege de terrine. Zet de braadslee met terrine voor 1,5 uur in een voorverwarmde oven van 160 graden. Kijk regelmatig en prik er met een satéprikker in. Wanneer deze er droog uitkomt is de terrine gaar. Laat de terrine afkoelen en schenk de jus en vet eraf. Haal de deksel van de terrine, leg het huishoudfolie en het stukje karton erop, plaats het conservenblik op de terrine en zet dit in de ijskast voor 2 dagen. Steek met een mes de terrine rondom los, serveer op kamertemperatuur met kleine augurkjes. Bon Appétit!
Leuk blog , leuke facebookpagina, ik, als puur Anglofiel, kom en lees hier graag.
Liefs
Erna
LikeLike
Beste Erna,
wat een mooi compliment en dat van een Anglofiel. Je zou bijna francofiel worden of niet?? Blijf svp mijn fb pagina en blog volgen. Ik doe dat juist voor mensen zo als jij. Bedankt nogmaals en “tot ziens”
Cordialement
Mireille
LikeLike
[…] 6. Verschil terinne en paté, 28 X gedeeld via facebook […]
LikeLike