Franse musea om van te smullen

stokbrood, Frankrijk

Dat de Fransen van lekker eten en drinken houden dat weten we allemaal wel. En ook dat ze er uren over kunnen praten en discussiëren. De Fransen zijn zelfs zo trots op ‘hun’ eten en drinken dat ze van en over veel van die producten, zoals (stok)brood, champions, rijst, noga, armagnac en wijn, een museum hebben opgezet. Het land is dan ook gezegend met een diversiteit aan producten van Franse bodem waardoor er bijna in elke regio wel iets te vinden is op ‘culinair museaal’ gebied. En elke regio heeft vaak zijn specifieke product zoals bijvoorbeeld Bourgogne zijn Moutarde de Dijon en Bretagne de sardines

Moutarde de Dijon

In de ‘Franse musea om van te smullen’ rubriek wil ik proberen om die ‘Culinaire musea’ van Franse bodem bij elkaar te brengen. Zodat wanneer je een bezoek brengt aan dat mooie Franse land en je bent ook nog eens in de buurt, je één (of twee) van die ‘gastronomische adressen’ kunt bezichtigen.

stokbrood, Frankrijk

Champagne-Ardenne-Loraine- Alsace: 

Over het echte brood uit de Elzas!  Musée du Pain d’Alsace, Rue du Sel, Selestat, maisondupain.org

Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées:

 Museum over de mooie Laguiole messen: Musée du Couteau de LaguioleRoute d’Aubrac, Zone Artisanale La Poujade

12210 Laguiole, www.musee-laguiole.com

image_out_7

Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées:

Niet zo culinair maar wel leuk voor de kinderen: Le Musée du Bonbon Haribo, Pont des Charrettes, Uzès  www.museeharibo.fr

IMG_3061

Bretagne:

Alles weten over de oester? La Ferme Marine, Cancale, www.ferme-marine.com

Vanaf 1 januari 2016 gaat het aantal regio’s in Frankrijk van 22 naar 13. Vele gaan bij elkaar gevoegd worden. Zo komt bij de Aquitaine, de Poitou-Charentes en de Limousin erbij en wordt het de regio Aquitaine. Zie het kaartje hieronder. Binnenkort meer over deze bundeling van regio’s!

kaartje-13-regios

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s