Tannay, (nieuwe)restaurant telg van de Caron familie

Soms ben je in de gelegenheid om op bijzondere plekken te mogen eten. Dat ondervond ik vorige week toen ik was uitgenodigd door Michèle Lainé van Business France voor een lunch samen met de Consul Madame Catherine Feuillet van Frankrijk in Nederland en andere genodigden. De lunch had als insteek de Olympische Spelen in Parijs en de Franse culinaire keuken. Tijdens de Olympische Spelen zal, in de plaatsen waar deze spelen gehouden worden, de culinaire keuken de aandacht krijgen. De lokale keuken en zijn producten zal gepromoot worden. Zo zijn er tijdens Fête le vin in Bordeaux, dat volgende week van start gaat, regioproducten te proeven en iets dichter bij huis kan je van 27 juli t/m 11 augustus bieren proeven in Lille. Uitgebreid blog hierover volgt snel.

Het menu

Nu even terug naar de plek waar de lunch plaats vond. Zoals gezegd, een bijzondere plek, niet alleen voor mij, maar ook voor de eigenaar, Alain Caron. Want we waren namelijk in De (oude) Gouden Reael. Tot vier maanden geleden heette het nog zo tot eigenaar Alain Caron besloot om het Tannay te noemen. En dat had een reden. Chef-kok Thomas Demuth bestiert de keuken van Tannay en is opgegroeid in de Bourgogne in het dorpje Tannay waar zijn vader ook nog eens geweldig mooie wijnen maakt.

Consul Madame Catherine Feuillet en Chef-kok Alain Caron

De voortreffelijke kookkunsten van Thomas en de wijnen van zijn vader waren een mooie reden om de zaak en naam aan de Zandhoek in Amsterdam om te toveren naar TANNAY. Voor eigenaar en Chef-kok Alain Caron is de cirkel daarmee helemaal rond, want ooit begon hij vanuit Frankrijk hier in deze keuken als kok in De Gouden Reael, nu dus Tannay.

Chef-kok Thomas Demuth aan het werk

De keuken staat trouwens nog steeds op dezelfde plaats. De bar die vroeger in De Gouden Reael stond in het voorste gedeelte van het pand is verwijdert. Hier staan nu tafeltjes met mooi damasten tafellinnen en blinkend glaswerk. Vanuit deze ruimte kijk je mooi de keuken in waar de koperen pannen niet alleen voor de sier hangen. Boven kunnen de mooie gerechten die Thomas maakt ook nog uitgeserveerd worden voor zo’n 40 gasten.

Het menu van Tannay is niet groot, maar wel met mooie bijzondere gerechten en smaken bij elkaar. Zo begonnen wij na een paar amuses met een doperwtensoep met frambozen. Daarna een gevulde courgette bloem met heek en zeevruchten begeleid uiteraard met een mooie witte wijn van vader Demuth.

Het hoofdgerecht was konijn met een rode wijn uit de Saumur. Een witte dessertwijn uit Coteaux du Layon begeleide het overheerlijke toetje van aardbeien, rabarber en Fromage Blanc. Wat een smaakbeleving al die verschillende gerechten bij elkaar, de een nog aparter dan de andere.

Je ziet en proeft aan de gerechten dat er liefde en passie in gestopt is. Met daarnaast ook nog een perfecte bediening, kan ik zeggen dat dit een bijzonder mooie plek is om te gaan lunchen of dineren. Wanneer het gezelschap dan ook nog eens goed is, is de hele belevenis compleet. Daarmee is mijn verhaal rond, net als die van Alain.

Tannay | Zandhoek 14 | Amsterdam
https://restaurantscaron.nl/restaurant/tannay/

De Chardonnay van Coteau de Tannay

De Caron restaurants:
CAFÉ CARON: het eerste restaurant van de familie Caron dat in 2016 het levenslicht zag in De Pijp in Amsterdam. Een restaurant waar top gerechten zonder poespas in een huiselijke setting worden geserveerd.

PETIT CARON; het kleine broertje van Café Caron waar je snel een hapje kan eten en vooral lekker kan borrelen.

CANTINE DE CARON; ontstaan in Coronatijd toen 1,5 meter nog de norm was. Wegens succes gebleven in het historische Westerpark

Alain Caron is naast chef-kok ook een TV persoonlijkheid. Zo is hij te zien in het populaire programma “Binnenste Buiten”.

Plaats een reactie

Franse adressen in Nederland

Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven.

Abonneren

Voer je e-mailadres hieronder in om updates te ontvangen.

Volg Van Franse bodem

Franrkijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben
French food stories
Alles over de Franse keuken