Franse gastronomie tijdens  De Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024 

Wat is er mooier dan twee top producten met elkaar te combineren, de Franse gastronomie en de Olympische en Paralympische Spelen. Frankrijk greep die kans. De Spelen vormen immers de gelegenheid om toeristen de Franse gastronomie te doen (her)ontdekken. Er werd een soort competitie uitgeschreven met als resultaat: 22 winnaars, die vanaf de aankomst van de Olympische vlam in Marseille (8 mei 2024) tot en met de laatste dag van de Paralympische Spelen (8 september 2024) de schijnwerpers zetten op de creativiteit van de Franse gastronomische wereld.

In totaal worden er 22 speciale evenementen georganiseerd, in zowel Europees Frankrijk als de overzeese gebieden. Denk aan een (food)festival, een picknick, een mobiel evenement, een gastronomisch dorp of een pop-up restaurant. Hieronder een selectie van die events.

Gastronomie en Bier in Lille (Hello Lille) In de Olympische stad Lille, met evenementen van samenwerkende chef-koks en bierbrouwers, kooklessen en speciale Food & Beer-menu’s, ter promotie van alle culinaire troeven van Lille en omgeving. Van 27 juli t/m 11 augustus. https://nl.lilletourism.com/verken/hallo-gastronomie/bier-proeven/

Village du Cornouaille Gourmand in West-Bretagne (Aux Goûts du Jour) In samenwerking met het Cornouaille Festival en Quimper in West-Bretagne, met als formule: gastronomie voor iedereen, met onder meer grote kookworkshops, lokale ambachtslieden en demonstraties van beroemde recepten. Van 18 t/m 21 juli. 

Le Fantastic Picnic (regional VVV-kantoor Bourgogne Franche-Comté) Het laatste weekend van de Spelen van Parijs 2024: de Fantastic Picnics van Bourgogne-Franche Comté. Vol menu’s en recepten die de internationale smaakpapillen zullen prikkelen, gemaakt met streekproducten. Topchefs zorgen voor twintig perfecte picknicks op twintig gastronomische routes. Op 7 en 8 september. https://www.bourgognefranchecomte.com/grands-evenements/evenements-epicuriens/fantastic-picnic/

Village Gastronomique – Club 2024 (Nanterre) Dit gastronomische dorp bestaat uit twintig stands van ambachtelijke producenten, chefs, winkeliers, verenigingen en restaurants in het hart van de speciale feestlocatie in Nanterre, de Club 2024Van 24 juli tot 11 augustus. 

Grand Scène, gastronomisch dorp in het noorden (Grand Scène) Een village gastronomique in de Grand Scène, de grote street food court van Lille. Tijdens de Olympische Spelen wordt hier de lokale gastronomie met sport gecombineerd, via een Olympische bingo, kookworkshops voor de kleintjes, een vijfdaagse food tour, een workshop bierologie, karaoke, borrels met de fans, een sportquiz, een rondetafelgesprek over gehandicaptensport en een diner in het donker (in samenwerking met een vereniging voor blinden en slechtzienden). Van 24 t/m 28 juli, op 2, 9, 11 en 30 augustus en op 1, 4, 5 en 8 september. 

“De Tafels van Nantes, het evenement” (Le Voyage à Nantes) Les Tables de Nantes is een heerlijke gastronomische ontmoeting met als ingrediënten een stadsmoestuin, een gids met de lekkerste adressen van Nantes, een markt van regionale producenten en een groot feest in de straten van Nantes met bijna 80 deelnemende restaurants. Op 2, 6 en 8 september. 

Reims à Table: een smaakestafette (VVV-kantoor Reims) Les Relais du Goût is een reeks gastronomische evenementen tijdens de Olympische periode die doet denken aan een estafetteloop. Op het programma activiteiten als digitale food tours en bezoeken aan producenten. Ook werken topchefs en champagnehuizen samen bij de bereiding van zinnenprikkelende diners. Ter afsluiting is er een estafette in de vorm van een picknickconcert. Van februari tot september. reimsatable.fr/

Bordeaux Fête le Vin (VVV-kantoor Bordeaux) Ter gelegenheid van de Spelen komen op het festival Bordeaux Fête le Vin speciale Cabanes des Chefs: gastronomische ruimtes voor natte en droge proeverijen, met chef-koks uit de hele regio van Bordeaux. Van 27 t/m 30 juni. bordeaux-wine-festival.com

D’une Rive à l’Autre, een reis door de gastronomie (Provence Tourisme) Een groots evenement in Marseille, gewijd aan de mediterrane keuken. Met vijf lunches gekookt door duo’s van chefs: de lokale chefs koken met collega’s uit plaatsen waarmee Marseille een stedenband heeft. Ook zijn er speciale avonden op de dijk van Marseille, met een producentenmarkt op deze bijzondere locatie. Van 27 juli t/m 8 augustus. 

Village Gastronomique Olympique (SEMMARIS) Een pop-updorp midden in de beroemde Marché de Rungis, tijdens de tussenstop van de Olympische vlam. Er komt een grote ontbijttafel, een speciaal assortiment verse en nationale producten en een speelplaats voor sportief en ecologisch verantwoord plezier, voor jong en oud. Op 21 juli. 

Les Grandes Tablées du Saumur-Champigny 2024 (Syndicat Producteurs Saumur Champigny) Twee feestelijke avonden aan eindeloos lange tafels op het grote plein voor het stadhuis, waar vele duizenden deelnemers de beste combinaties van wijn en gerechten ontdekken. Met dit jaar ook veel aandacht voor de internationale wereld van de sport. Op 31 juli en 1 augustus. 

Caroline Leboucher, algemeen directeur van Atout France: De Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024 zijn voor heel Frankrijk een geweldige kans om de bezoekers vanuit de hele wereld (opnieuw) te laten kennismaken met de rijkdom en diversiteit van onze gastronomie. Samen aan tafel gaan is synoniem aan het delen van emoties, het vieren van het leven en het genieten van elkaars gezelschap. Frankrijk zou Frankrijk niet zijn zonder deze ‘art de vivre’. Dankzij de knowhow en het vakmanschap van onze boeren, wijnmakers, onze chefs en alle andere vakmensen op agrarisch en culinair gebied, bieden deze 22 speciale projecten een perfect podium voor die mooie sport waarin Frankrijk iedere dag streeft naar goud: gastronomie! 

Plaats een reactie

Franse adressen in Nederland

Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven.

Abonneren

Voer je e-mailadres hieronder in om updates te ontvangen.

Volg Van Franse bodem

Franrkijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben
French food stories
Alles over de Franse keuken