Wie was Roland Garros?

Afgelopen maandag is hij weer van start gegaan de French Open, het tennistoernooi in Parijs. Het tennistoernooi op Roland Garros. Tot en met 9 juni kunnen we weer genieten van mooie tenniswedstrijden en misschien ook wel verrassingen, de dames- en heren finale wordt gespeeld in het weekend van 8 en 9 juni.

Het is een tennistoernooi van naam en faam. Win je de French Open op Roland Garros dan stijg je op de ranglijsten. Het tennistoernooi van Roland Garros hoort in het rijtje thuis van Wimbledon en de Australian Open.

We kennen dus allemaal wel de naam Roland Garros, maar wie was hij eigenlijk, naar wie het tennispark en het Grand Slam toernooi vernoemd is?

Roland Garros

Roland Garros werd geboren in 1888 en overleed in 1918. Een kort maar bondig leven had hij. Hij was een vliegtuigpionier. Zo vloog hij als eerste non-stop de Middellandse Zee over met een eenmotorig vliegtuig. Het startpunt was Saint Raphaël in Zuid-Frankrijk en hij landde in Bizerta aan de Tunesische kust.

Echte faam kreeg hij tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij deed namelijk een uitvinding die het mogelijk maakte om vanuit een vliegtuig een machinegeweer af te vuren zonder de eigen propeller te raken. De uitvinding werd gekopieerd door de Duitsers en in 1918 werd hij door de Duitsers uit het luchtruim geschoten. Misschien wel met zijn eigen uitvinding.

Tenniseum
Het tennispark Roland Garros is in 1928 gebouwd. In 2003 werd het Tenniseum geopend. Een complex waar je onder andere de historie van Roland Garros kunt zien. Daarnaast is er een mediatheek waar je posters, documenten, films, archiefbeelden, alle officiële uitslagen en boeken kunt vinden over tennis.

Poster
Sinds 1980 geeft Roland Garros elk jaar een moderne kunstenaar de opdracht om de officiële poster voor het Roland-Garros-toernooi te maken. Voor de editie van 2024 koos de selectiecommissie voor een creatie van Paul Rousteau. Dit werk is zeer innovatief, omdat de fotograaf kunstmatige intelligentie gebruikte in zijn creatieve proces.


Roland-Garros is Parijs, en Parijs is Roland-Garros.
Dit is het centrale thema dat Paul Rousteau heeft aangenomen bij het ontwerpen van de 45e officiële poster voor het toernooi in Porte d’Auteuil. “Ik wilde Parijs laten zien, maar ook de karakteristieke kleur van een gravelbaan” aldus de kunstenaar.

Na enkele concepten kwam hij op het idee om de rivier de Seine af te beelden als tennisbaan. Ook wilde hij aan de slag met AI, kunstmatige intelligentie. AI werd onderdeel van zijn creatieve proces. Hij schilderde het geleverde beeld door AI streek voor streek en punt voor punt na met het kleurenpalet van een gravelbaan. Dat de kunstenaar geïnspireerd is door het impressionisme en pointillisme is wel duidelijk. Het deed mij meteen denken aan een schilderij van Van Gogh. Waar doet het jou aan denken?

Meer informatie over Roland Garros, www.rolandgarros.com

Plaats een reactie

Franse adressen in Nederland

Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven.

Abonneren

Voer je e-mailadres hieronder in om updates te ontvangen.

Volg Van Franse bodem

Franrkijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben
French food stories
Alles over de Franse keuken