Limited edition Opinelmes D-Day

Een van de mooie producten Van Franse bodem is het Opinelmes. Even een stukje historie.
Het Opinel zakmes
Tijdens de industriële revolutie ontwikkelde Joseph Opinel een zakmes. Niet geheel iets nieuws in die tijd maar wel uniek door de vorm van het houten heft, de gebruiksvriendelijkheid en de simpele constructie. Joseph Opinel maakte 12 verschillende maten en nummerde deze, waarbij het cijfer de lengte van het lemmet aangeeft. Later wordt het mes geregistreerd en krijgt het een trademark. Joseph Opinel koos als embleem voor de gekroonde hand dat refereerd naar de hand van Johannes de Doper en het hertogdom de Savoy.

Nadat het mes een grote internationale prijs won werd het mes wereldberoemd, van gewone man tot rijke adel, allemaal gebruikten ze het mes voor gewone klusjes want een Opinel is niet duur en kan overal voor worden gebruikt. Het lemmet kan zowel uitgeklapt als ingeklapt worden vastgezet door 1 ring te draaien. Het houten heft is er tegenwoordig in allerlei moderne kleurtjes en het lemmet is van roestvrijstaal. Opinel gaat regelmatig een samenwerking aan met andere grote merken of maakt een speciaal mes voor een speciale gelegenheid.

Zo dit jaar ook want dit jaar is het namelijk 80 jaar geleden dat de geallieerden de Franse kust bestormden om Europa te bevrijden van de Nazi’s. Dit mes is ter herdenking van deze 80 jarige verjaardag van de historische ‘langste dag’ (D-Day) in Normandië, Frankrijk in 1944. Het gelimiteerde No.08 D-Day-zakmes heeft een gelakte handgreep van haagbeuk, verkrijgbaar in twee kleuren, met een ontwerp dat een eerbetoon is aan de D-Day-landing van 1944 op de stranden van Normandië en de bevrijding van Frankrijk en Europa. Een matzwart lemmet – individueel genummerd – heeft een geëtst ontwerp. Van elk ontwerp zijn heel toepasselijk 1944 messen gemaakt. De messen zijn NIET ONLINE te bestellen maar alleen verkrijgbaar in winkels in Frankrijk. Hierbij de link waar de Opinelmessen (misschien) verkrijgbaar zijn. Kan zo maar zijn dat ze snel uitverkocht zijn. https://www.opinel.com/fr/trouver-une-boutique

Plaats een reactie

Franse adressen in Nederland

Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven.

Abonneren

Voer je e-mailadres hieronder in om updates te ontvangen.

Volg Van Franse bodem

Franrkijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben
French food stories
Alles over de Franse keuken