Mierzoete tentoonstelling Grand Dessert in Den Haag

Afgelopen weekend was de Grand opening, met gastconservator Janny van der Heijden, van de tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje in het Kunstmuseum in Den Haag.

PLEZIER VAN HET TOETJE

Puddingen, ijs en taartjes zijn al eeuwenlang een geliefde, zoete afsluiting van een diner. Het woord dessert is afgeleid van het Franse werkwoord ‘desservir’, dat ‘de tafel afruimen’ betekent. Het werd dan ook geserveerd nadat de dinertafel was afgeruimd. De tentoonstelling focust op het plezier van het toetje binnen Europa van 1600 tot nu. Daarbij komen verschillende thema’s aan bod, waaronder ijs, pudding, taart, vruchten, toetjes nu, koninklijke desserts, Franse en Britse toetjes. Ook de koloniale herkomst van ingrediënten als suiker, vanille en cacao, de variëteit aan smaken en de verhalen achter beroemde toetjes komen aan bod. De vele verhalen die hiermee samenhangen worden onder andere door Janny van der Heijden verteld in korte video’s. Een van de zalen wordt speciaal voor kinderen ingericht.  

HONDERDEN VOORWERPEN

In de tentoonstelling zullen honderden objecten te zien zijn, zowel afkomstig uit de eigen collectie van het Kunstmuseum als bruiklenen van verschillende Nederlandse musea, kastelen en buitenplaatsen en diverse particulieren. Het varieert van bakvormen tot kookboeken, van serviezen tot bestek, van ijsmallen tot menukaarten, en nog heel veel meer. De tentoonstelling past binnen een serie tentoonstellingen van dit museum over de eetcultuur. Grand Dessert is een vervolg op Nederland Dineert – vier eeuwen eetcultuur (2015/2016). Die tentoonstelling draaide met name om het opdienen van gerechten, terwijl de nieuwe tentoonstelling over toetjes zowel het maak- als het serveerproces centraal stelt. Met verrassende, soms onbekende verhalen. Want wie weet bijvoorbeeld dat suikerwerk een voorloper is van porselein?

De tentoonstelling is te zien tot 6 april 2025. Voor meer info, bestellen van tickets, info over workshop en openingstijden kijk op de website van het Kunstmuseum in Den Haag.

Eén reactie op “Mierzoete tentoonstelling Grand Dessert in Den Haag”

  1. Franse kleine (uit)agenda (febr-mrt-april-mei) – Van Franse bodem Avatar

    […] t/m 6 april tentoonstelling Grand Dessert in Den Haag […]

    Like

Plaats een reactie

Leven in Frankrijk, het magazine in Nederland over het Franse leven

Volg Van Franse bodem

Lilou in Goes Fijnste Franse restaurant van Nederland 2025
Frankrijkboeken.nl, de site met alle boeken die iets Frans hebben

French food stories
Alles over de Franse keuken