Label Rouge is een begrip in Frankrijk. Het is een keurmerk en staat voor kwaliteit. Het is van toepassing op producten die zijn geproduceerd of bereid zijn op een manier die een superieure kwaliteit garandeert ten opzichte van andere soortgelijke producten. Voorbeelden hiervan zijn gerookte zalm, kip, kaas, kruiden en vleeswaren. Afgelopen najaar reisde ik af naar Zuid-West Frankrijk om een aantal Label Rouge kippenproducenten te bezoeken om te kijken hoe deze dieren leven, verzorgd worden en hoe ze uiteindelijk smaken.
Het regent als we de oprit van kippenhouder Bernard Tauzia oprijden. We zijn vroeg opgestaan want we mogen bij het ontluiken van de luiken aanwezig zijn. Het moment dat de kippen weer los gelaten worden uit hun verblijf. ’s Nachts gaan de kippen in hun ‘cabanes’ maar overdag lopen ze vrij op gras begroeide weilanden met schaduwrijke plekken. De Label Rouge kip is dan ook een echte vrije uitloop kip. Het voedsel dat de dieren krijgen bestaat voornamelijk uit mais, dat geproduceerd wordt door de boer zelf en ook moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Het mais wordt vervolgens verpulverd en gemengd met onder andere proteïne, soja en mineralen. Daarnaast pikken de kippen van alles op wat er op het stuk grond waar ze op leven te vinden is zoals gras, insecten, kruiden en besjes. Ze zijn continu in beweging en vinden hun beschutting in heggen of bomen op het terrein.


De Label Rouge kip zijn van een langzaam groeiend ras. Omdat het langer duurt totdat de kippen volgroeid zijn, leven ze ook langer. Ze leven minimaal 81 dagen bij de producent, dat is veel langer dan hun soortgenoten in de bio-industrie. Daarnaast is de minimum ruimte per kip 2 vierkante meter, maar in de praktijk is dat vaak veel meer. Tja in Frankrijk is er toch voldoende ruimte.


Het vervoer en de slacht van de beestjes moet ook voldoen aan bepaalde eisen. Het moet zo stressvrij mogelijk verlopen want de gedachte is, zo min mogelijk stress tijdens het leven van de kippen is meer kwaliteit op het bord. Na de slacht worden de kippen verpakt en ook die verpakking heeft kwaliteitseisen. Zo bevat elk etiket op elk Label Rouge product
informatie met o.a. een individueel identificatienummer, hiermee kan het product getraceerd worden. Men kan zo de hele geschiedenis van het product traceren, van broedplaats tot op het bord.
Wie controleert nou die superieure kwaliteit?
Voor de consument is het van belang dat de kwaliteit gewaarborgd is en blijft. Om die
kwaliteitscriteria in alle stadia van het fokken van het pluimvee te behouden worden er
op verschillende niveaus controles uitgevoerd met als doel toezicht te houden op de
strikte toepassing van de specificaties en de naleving van dierenwelzijn, milieu en kwaliteitsnormen.
De kwaliteit van Label Rouge gevogelte wordt ook jaarlijks gecontroleerd dankzij
analyses die worden uitgevoerd door consumentenpanels. En dat vinden wij alleen maar fijn want de Label Rouge kip is uiteindelijk toch bedoelt voor consumptie.
Ons reisgezelschap krijgen dan ook een heerlijke lunch aangeboden van kippenboer Bernard Tauzia waar uiteraard de Label Rouge kip in voor komt. Van chef-kok ALAIN CARON krijgen we nog de nodige instructies hoe een kip eigenlijk aan te snijden en te presenteren.


Na deze lunch bezoeken we nog de ‘kippenboerderij’ van Marie Binchet. Hier leven de kippen half in het bos. De traditionele cabanes van Marie staan namelijk aan de rand van het bos. Ook hier kunnen de beestjes naar hartelust rondscharrelen en van alles tot zich nemen wat de grond te bieden heeft. Deze beestjes zien er alleen niet zo goed uit, ze hebben een kale nek maar dat schijnt dus 1 van de kenmerken te zijn van dit ras. Daarnaast hebben ze gele, witte, zwarte of blauwe poten en is het vlees qua kleur wit of geel. Dat gele refereert naar het mais wat ze te eten krijgen. En ook Marie krijgt regelmatig iemand op bezoek voor controle. Kwaliteit alom dus. Wanneer je dus een Label Rouge kip in de vitrines ziet liggen bijvoorbeeld in de Franse supermarkt dan weet je wat voor leven dit beestje gehad heeft en dat alles volgens de hoge eisen is gegaan, van fokken tot aan het belanden in de supermarkt. Wat natuurlijk wel weer met zich meebrengt dat de Label Rouge kip duurder is dan een gewone zeg maar plofkip. Maar alles aan een Label Rouge kip is beter dan zo’n plofkip, de kleur, de structuur van het vlees en niet onbelangrijk de smaak want die is gewoon top! Misschien een idee om met kerst een mooie Label Rouge kip op tafel te zetten.


De Label Rouge kip koop je bij de betere poelier of slager. Soms zijn ze ook wel eens te koop bij de Albert Heijn en de Jumbo. Bij groothandel Hanos (zie hier) zijn ze ook te verkrijgen. Ook de site van Butchery.nl verkoopt Label Rouge kip (zie hier ) net als de site van Nice To Meat You (zie hier).

Dat Label Rouge ook nog andere producten heeft met dit keurmerk trof ik aan in de schappen bij de Hanos. Hieronder een Label Rouge kip maar dus ook een pot vissoep.














Plaats een reactie