Werk Franse fotografe Claude Cahun in COBRA Museum

Nog 11 dagen en dan is de lockdown voorbij. Zullen de bioscopen, musea, bibliotheken en theaters dan weer opengaan? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat het werk van de Franse fotografe en schrijfster Claude Cahun (in 1894 geboren als Lucy Renée Mathilde Schwob) op dit moment hangt in het Cobra museum in Amstelveen. Er wordt een selectie van haar werk op uitvergroot formaat getoond. Omdat bezoeken van het museum nu niet kan, heeft het museum de digitale rondleiding Onder de huid ontwikkeld gepresenteerd door conservator Julia Steenhuisen, te zien onderaan dit artikel.

Claude Cahun & Marcel Moore, links ‘Claude Cahun met spiegelbeeld’ en rechts ‘Marcel Moore met spiegelbeeld’, ca. 1929, Jersey Heritage Collections

Claude Cahun
Claude was een geëmancipeerde kunstenaar die vrouwelijkheid, zoals deze rond 1920 werd gedefinieerd, afwees en op zoek ging naar haar eigen identiteit. Maar de kwaliteit schuilt in veel meer dan in dit, voor haar tijd, uitzonderlijke thema. Ook in zijn veelzijdigheid, humor en scherpe politieke commentaar maakt haar werk indruk. Naast zelfportretten, waarin ze steeds andere genderrollen en seksualiteiten aannam, maakte Cahun foto’s van stillevens en foto’s ter illustratie van kinderboeken.

Zaaloverzicht, foto: Peter Tijhuis

Haar persoonlijke leven blijkt net zo eigenzinnig en indringend als haar werk. Als Joodse vrouw in ballingschap op het Britse eiland Jersey bood zij actief verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarin werd ze, net zoals in haar creatieve ondernemingen, bijgestaan door haar levenslange partner Marcel Moore (geboren als Suzanne Malherbe).

Lees meer over de tentoonstelling op de website van het Cobra museum. Het werk van Claude Cahun is nog te zien tot 9 mei 2021.

3 reacties

 1. Bonjour!

  Fijn dat u dit meldt. Op 22 januari a.s. is er een 2 uur durende onlezing over Claude Cahun door Bureau Boeiend. (www.bureauboeiend.nl) Laagdrempelige kosten!

  Een aanrader!

  Vriendelijke groet Marijke Janssen-Rhebergen

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige tentoonstelling. Echt een aanrader. Tip van een enthousiaste luisteraar: Voor meer uitgebreide informatie is er een 2 uur durende online lezing door Bureau Boeiend op 22 januari a.s.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s