‘Aznavour mon Amour’ de liefde van Britta Maria voor de chansons van Charles Aznavour

Al sinds ik als student bij Concerto in Amsterdam een tweedehands album kocht van Charles Aznavour ben ik verslingerd aan zijn muziek. Chansons als ‘Les Deux Gitares’ ‘Ma Mie’, ‘Toi et Moi’ maar ook het bekendere ‘Non je n’ai rien oublié’ en ‘Emmenez-moi’ trokken me een wereld binnen die me tot op heden blijft boeien. Een samenkomst van prachtige poëtische teksten, rijke harmonieën en melodieën en opwindende ritmes.
Charles Aznavour wordt geboren als Chahnour Varinag Aznavourian in Parijs in 1924. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Armenië en zijn gevlucht voor de genocide aldaar. De Kleine Chahnour weet al snel dat hij artiest wil worden, op jonge leeftijd gaat hij van school om het vak te leren: hij wil dansen, acteren en zingen!

Ook zijn iets oudere zus Aida wil het vak in en samen gaan ze naar de L’école des Enfants du Spectacle om echteartiesten te worden. Het duurt echter nog jaren totdat Charles het grote succes behaalt waarvan wij hem kennen. 
Tot zijn 31ste zal hij keihard moeten werken om het publiek ervan te overtuigen dat hij prachtige chansons schrijft en ze ook wonderschoon uitvoert. Tot die tijd staat hij in allerlei kleine theaters in Frankrijk, maar ook In Canada en de V.S. en wordt hij vaak uitgejoeld en bespot. Ze vinden hem niet mooi zingen (hij heeft maar één stemband) en ze vinden hem ook niet mooi genoeg. Gelukkig gelooft Edith Piaf wel in zijn talent, ze neemt hem onder haar hoede, hij schrijft voor haar chansons zoals ‘Plus Bleu Que tes Yeux’ doet het licht in haar shows en staat uiteindelijk in haar voorprogramma.

Zijn doorbraak
Op zijn 31ste staat Charles in het Olympia in Parijs en hij voelt dat dit een belangrijke kans voor hem is. Hij heeft volgens de directeur van het Olympia, Bruno Coquatrix, nog één groot chanson nodig. In één avond schrijft hij ‘Sur Ma Vie’ het lied waar hij mee zal doorbreken. Het zijn zijn volhardendheid en het grote talent die uiteindelijk overwinnen.

De Chansons 
Aznavour componeert altijd vanuit tekst, hij is in eerste instantie een poëet en schaaft lang aan zijn teksten die allemaal rijmen. Daar componeert hij muziek op of hij werkt samen met een andere componist b.v. met zijn zwagercomponist George Garvarentz (getrouwd met zus Aida). Soms zet hij een tekst van een andere tekstdichter op muziek zoals het bekende ‘Que c’est Triste Venise’: een tekst van Françoise Dorin en muziek van Charles. Aznavour schrijft prachtige liefdesliederen maar ook geëngageerde teksten over onderwerpen als de vluchtelingenproblematiek, de opwarming van de aarde en hij is de eerste die een lied schrijft over een homosexuele man ‘Comme ils Disent’. 
Uiteindelijk zal hij meer dan 1300 chansons voor ons achterlaten, dat ze voor altijd mogen blijven klinken…

foto: Claudia Otten

Aznavour mon Amour In het theaterconcert ‘Aznavour mon Amour’ spelen zangeres Britta Maria pianist/zanger Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev de chansons van Aznavour en vertellen over het boeiende en lange leven van Charles Aznavour. Met Chansons als La Bohème, Hier Encore, Etre, Comme ils disent, Les ComédiensEmmenez-moi au bout de la Terre…
Op 30 september 2021 is de Première in de Schouwburg van Amstelveen. 
Voor de gehele speellijst zie https://brittamaria.nl/speellijst

Meer info: Britta Maria | 06 3054 6042 | www.brittamaria.nl

2 reacties op “‘Aznavour mon Amour’ de liefde van Britta Maria voor de chansons van Charles Aznavour”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: