Folkjazzduo komt met vergeten Franse jazzklassieker

Af en toe komen er bijzondere dingen bij Van Franse bodem binnen via de mail. Een Franse hotspot, boek of tentoonstelling is natuurlijk ook bijzonder maar sommige mails bevatten parels die zeker een plek verdienen op dit blog. Zo kwam de mail van Elise & Tobi met daarin hun release over hun film en muziek over een vergeten Franse jazzklassieker en vrijheidssymbool.

In de nasleep van de pandemie en in het licht van de recente ontwikkelingen in Europa lanceerde het folkjazzduo Elise & Tobi vorige week Je te verrai, de Franse versie van het welbekende Amerikaanse jazzlied ’I’ll be seeing you’, dat in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog een symbool voor de vrijheid werd.

Je te verrai werd in 1945 geschreven, vlak nadat de stad Parijs door de geallieerde troepen werd bevrijd van nazi-Duitsland. Het lied werd destijds veelvuldig op de radio gespeeld en door Franse beroemdheden vertolkt als Yvette Giraud en Jacques Pills (de man van Édith Piaf). Vreemd genoeg raakte de Franse versie van I’ll be seeing you volkomen in de vergetelheid na een aanvankelijke periode van grote populariteit. Vandaag de dag is er geen opname van het lied meer beschikbaar.

Om deze Franse klassieker in ere te herstellen en wederom de hoop te verspreiden die het de mensen aan het einde van de oorlog bood, hebben Elise & Tobi zowel het lied opgenomen als een bijbehorende korte film geproduceerd. De film is vertoond op filmfestivals in Berlijn en Montreal. In Toronto heeft hij de prijs voor beste muziekvideo op het Toronto Indie Shorts festival gewonnen. De film is in Parijs en de regio Centre-Val de Loire opgenomen, evenals op locatie in Visby op het Zweedse eiland Gotland.

Naast Je te verrai brachten Elise & Tobi vorige week ook hun EP uit met drie nummers die het duo tijdens de pandemie schreef.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elise Cervin: info@elisetobi.com
| www.elisetobi.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s