Bonbon de la semaine (Sancerre)

Het eerste verhaal in de nieuwe rubriek van Van Franse bodem: ‘Bonbon de la Semaine’. De eer is aan Rob & Rita, vrienden van ons en eigenlijk een beetje de ‘aanstichters’ van deze rubriek. Hun verhaal bracht mij op het idee om deze rubriek in het leven te roepen. Ik denk namelijk dat menig Frans huis bezitter trots is op zijn bezit en dat graag in het zonnetje wil zetten. Dat kan in deze rubriek. Ik hoop dan ook dat er na dit verhaal meer verhalen zullen volgen en dat de rubriek ‘Bonbon de la semaine’ uitgroeit tot iets moois!

IMG_0044Een Franse Bonbon.

Wij (Rob & Rita) gaan al meer dan 30 jaar op vakantie naar Frankrijk. We zijn verliefd op het land, het eten, de rust, de mensen en de taal. Eerst altijd met de tent, toen een korte tijd met een piepkleine caravan, daarna met een boot en ten slotte een vaste plek, een huis. Jaren lang keken we naar huisjes om een vaste vakantieplek te hebben. Makelaars bezocht, krantjes gekocht etc.

In Nederland kocht ik elke maand een krantje: “Huis en Aanbod”. We zijn een aantal keren voor een weekend naar een huisje wezen kijken, maar het was elke keer niets. We keken eerst meer richting Zuid Frankrijk voor de warmte, maar naar mate onze ouders ouder werden en de kinderen groter en aan de studie gingen, gingen we toch meer richting midden Frankrijk kijken omdat de afstand beter te doen was vanuit Nederland. In ongeveer 7 á 8 uur zit je in Centre.

IMG_0065Op een dag in februari 1998 kwamen mijn schoonouders op bezoek en “Huis en aanbod” lag op de tafel. Ik had een huis omcirkeld waaronder stond: Bonbon van de maand. Het zag er mooi uit zo van de foto, de omschrijving sprak me aan en ook de plek waar het stond, 800 meter van de Loire en tussen twee wijngebieden, Pouilly en Sancerre. Vandaar dat ik er een cirkel om had gezet met het idee om er in een vakantie eens naar toe te rijden. We hadden met mijn schoonouders een leuke dag gehad en toen ze weg waren was ik mijn krantje kwijt, nergens te vinden. De volgende dag belden mijn schoonouders en vroegen: “Raad eens waar we zijn?” Zij hadden dus het krantje stiekem meegenomen en zijn er de volgende dag op af gegaan. Ze waren  bij de “Bonbon van de maand” in Frankrijk, een huis in de Cher.

IMG_0059Ze waren enthousiast en hadden meteen de makelaar in de arm genomen. Na nog een aantal keren het huis bezocht te hebben en het met een kritische blik bekeken hadden welke kosten er nog bij kwamen, hebben ze een bod gedaan. Wat een moed die twee, mijn schoonvader was toen al 74! We hebben er jaren lang met de familie vakantie gehouden, geklust en plezier gehad. Het is een echt vakantiehuis gebleven en veel luxe was er niet, maar dat had ook wel zijn charme. Na 11 jaar werd het voor mijn schoonouders wat zwaar en hadden ze besloten het huis in de verkoop te doen. Dit vonden we toch wel een erg moeilijke beslissing. Er lagen zulke mooie herinneringen. Na veel heen en weer gepraat hebben ik en mijn man besloten om het huis van mijn schoonouders te kopen met de bedoeling om er permanent te gaan wonen.

IMG_0054Uiteindelijk is het er dus van gekomen, een vaste plek en niet alleen voor de vakantie. Een Bonbonnetje. Er moet nog veel gedaan worden maar we passen ons aan aan het ritme van de Fransman/vrouw: morgen is er weer een dag. We genieten en elke dag is als een bonbon, een zoete lekkernij waar je geen genoeg van krijgt.

Rob & Rita – in het wijngebied van Pouilly en Sancerre in de Cher, France

Auteur: Mireille den Hartog

Grafisch vormgever en eigenaar van www.vanfransebodem.nl. Een website over alles wat er op Frans gebied gebeurt in Nederland zoals Franse hotspots, Franse films, tentoonstellingen, Franse boeken en events. Je vindt het op Van Franse bodem. Auteur van de boeken: 57 'iconen' van Franse bodem, Cahier de France en Gironde, kust tot wijn.

5 thoughts

  1. Hi Rita en Rob,

    Wat leuk om jullie verhaal op deze manier terug te zien. Als je nog geen zin zou hebben om naar La douce France te gaan, dan krijg je dat wel als je jullie verhaal leest! Geniet ervan, we horen graag meer verhalen.

    Lieve groet van Michelle en mij

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s