Preview TV programma Op zoek naar Frankrijk

van franse bodem Frankrijk

Gisteravond zat bij het programma ‘de Wereld Draait Door’ Wilfred de Bruijn aan tafel. Uiteraard ging het over zijn programma ‘Op zoek naar Frankrijk’. Alvast een mooi opwarmertje voor aanstaande zondag. Onderaan dit blogartikel vind je de link naar het TV fragment.

Schermafbeelding 2016-03-15 om 14.19.04

Wanneer je nou echt wilt weten hoe de Fransen in elkaar zitten en hoe dat komt raad ik iedereen aan het boek ‘Surplace’ van Ariejan Korteweg te lezen. Een boek over de ziel van Frankrijk en de geheimen van een land dat zo bekend lijkt.

FullSizeRender kopie

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/354581

4 reacties op “Preview TV programma Op zoek naar Frankrijk”

 1. Prachtig, maat iedereen die het regelmatig journaal kijkt of zich ook maar iets verdiept in Frankrijk herkent deze aspecten. Natuurlijk is er armoede, werkloosheid en kiezen de Fransen (ook) massaal voor fastfood. Boodschappen bestellen ze via internet en de markt sterft een langzame dood. Alleen: als je op vakantie bent wil je dit alles even niet zien, want dan lijk Frankrijk net Nederland. Op de natuur, klimaat, protesten en hapjes na.

  Like

  • Je hebt helemaal gelijk Hans maar ik denk dat het voor veel Nederlanders toch een eye opener is. Vele zien het land alleen met mooi weer, op de camping en voor hooguit 3 weken per jaar. Wanneer je er wat regelmatiger en ook in andere periodes dan alleen maar de zomer in het land verblijft zie en hoor je wel andere dingen. Helemaal als je met je Franse buren praat. Het land heeft eigenlijk dezelfde problemen net als wij hier in Nederland alleen zijn zij samen met Duitsland wel de grootse landen van Europa die het vaak voor het zeggen hebben. Frankrijk kent deze problemen al heel lang maar is altijd een beetje in de doofpot gestopt. Goed dat het nu middels een serie aan de kaak gesteld wordt.

   Like

 2. Een enkele schrijver en een tv-programma die de ziel van Frankrijk toetst? Laat me niet lachen! Eerst moet iemand weten wat die ziel is. De meeste mensen kennen hun eigen ziel niet eens, laat staan dat ze die van een bevolking kunnen toetsen. De tv moet eerst eens naar hun eigen objectiviteit gaan kijken en vooral niet alleen uitzenden wat zij willen uitzenden. Wij hebben 18 jaar een huis in Frankrijk en wonen er inmiddels 4 jaar. Het Franse land is voor ons heel anders dan Nederland. Wij wonen in het hart van Frankrijk. Er hangt een sfeer van saamhorigheid. Mensen respecteren elkaar, ongeacht kleur, afkomst of rijkdom. Mensen zijn tevreden en leven hun leven zonder klagen. Dus dat probleem herken ik niet hier. We hebben hier ook veel minder nodig. Ik denk meer dat we voor problematiek die vergelijkbaar is met andere landen (armoe, werkloosheid, e.d.) richting de grotere steden moeten gaan denken. Politieke verdeeldheid bestaat overal, omdat de ‘grote’ overheden dienstbaar zouden moeten zijn aan de bevolking, maar nee, dit gebeurt bijna overal ter wereld andersom. Dus hier is er in Frankrijk geen uitzondering op. De burger heeft bij de ‘grote’ overheid geen inspraak, daarom gaan we de straat op. De ‘kleine’ overheid is wel dienstbaar aan de burger en natuurlijk houdt de burger zich aan de ‘regeltjes’ al zijn het er wel wat. Ook zorgverzekering is in Frankrijk verreweg beter dan in Nederland. Hier werkt er nog een wijkverpleegkundige die om de patiënten geeft. En een huisarts komt bij noodgevallen nog aan de deur. En zo kan ik vele voordelen op blijven noemen. Voor mij niet zo herkenbaar dus.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: