Marathon des Châteaux du Médoc 2016

img_6299

Het is zaterdag 10 september 2016 en ik ben speciaal afgereisd richting de Médoc in La Douce France om als toeschouwer de mafste, leukste en de ‘langste’ marathon te gaan beleven. Deze marathon is niet zozeer langer in lengte maar meer in de tijd die je er over mag doen, zo’n 9 uur.

img_6297

We staan vroeg op, want de marathon start om 9.30 uur aan de kade van het plaatsje Pauillac. Bij het parkeren van de auto tussen de wijngaarden van dit wijndorp, lopen vele deelnemers al in vol ornaat verkleed richting de start. Bij het naderen van de kade worden we gecontroleerd, er is veel politie en legermacht op de been. Maar dat mag zeker de pret niet drukken van deze 32 ste marathon des Châteaux du Médoc.

img_6311

Er hebben zich maar liefst 8500 deelnemers ingeschreven voor deze toch wel zeer unieke marathon, die je door de wijngaarden voert van de Médoc. De tussenstops vinden plaats bij bijna 60 châteaux die meedoen aan deze ‘gekke’ marathon. Bij bijna elk château krijg je wat te eten en of te drinken. Menig  château wacht de deelnemers op met muziek, wijn, water, kaas, oesters en entrecote.

img_6230

De deelnemers, bestaande uit meer dan 70 nationaliteiten, leggen het parcours van meer dan 42 kilometer af. Onder de deelnemers zijn zeer veel Aziaten, vooral uit Japan, Taiwan en China. Voor deze groep is deze unieke marathon meteen een goede reden om de streek en ook de stad Bordeaux te bezoeken, door er een korte vakantie van te maken, met als hoogte punt deze marathon.

img_6321

Veel deelnemers zijn verkleed en hebben zich gehouden aan het thema van dit jaar: sagen en legendes. Zo heb ik Johan Cruijff, Astrix en Obelix, het monster van Lochness, vele romeinen, een farao, smurfen, genoeg Peter Pans en elfen, Superman en allerlei fantasie persoonlijkheden voorbij zien rennen.

img_6316

Allemaal zijn ze even vrolijk en met veel goede moed om deze marathon tot een goed einde te brengen. Aan de sfeer rondom dit fenomeen ligt het niet, die is overweldigend. Het publiek is bemoedigend en de muziekbandjes op de vele châteaux zijn opzwepend. Je blijft rennen.

img_6210

De sfeer is een soort mengeling van carnaval en de Tour de France. De marathon des Châteaux du Médoc heeft wel enige gelijkenis met dit wielerfestijn, omdat ook de marathon start met een caravane publicité. Er wordt veel goed bedoelde rommel uit de gekste auto’s gegooid, waar het publiek als een soort aasgieren op af stormt.

img_6255

Wanneer dan eindelijk het startsignaal op de kade van Pauillac klinkt en de meute door het dorp richting de wijngaarden rent is ‘de beer los’ en kan het genieten en de pret voor de marathonlopers beginnen. Want dat staat naast de prestatie voorop, vooral genieten en veel plezier beleven aan dit mooie renfestijn!

img_6277

Deze video geeft een heel goed beeld van de sfeer van dit unieke event!

 

5 reacties op ‘Marathon des Châteaux du Médoc 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s