Het Franse merk S.T. Dupont en zijn beroemde gebruikers

 

Het is het jaar 1872 wanneer S.T. Dupont een atelier en winkel opent in Parijs aan de Rue Dieu. Ze vervaardigen en verkopen er luxe lederwaren en reiskoffers. Niet alleen de rijke elite uit Parijs maar van heel Europa weet de winkel binnen de kortste keren te ontdekken. De specialiteit van Dupont is het vervaardigen van persoonlijke reiskoffers, kleine leren koffertjes met daarin bijvoorbeeld borstels, kammen, flesjes voor reukwater en poederdozen. Hun bekendheid en vakmanschap komt zelfs tot in het hof want onder hun clientèle mogen ze onder andere Napoleon de Derde rekenen.schermafbeelding-2016-11-15-om-19-09-32De zaken gaan goed en de orders blijven binnenstromen. Het atelier in Parijs wordt te klein en ze vertrekken in 1924 naar het platteland, Faverges in de Haut Savoie gaat het worden, de oorspronkelijke thuisbasis van de familie Dupont.schermafbeelding-2016-11-15-om-19-13-32Vijf jaar later steken ze de oceaan over en gaan ze naar New York waar ze samen gaan werken met Cartier. In de winkel van Louis Cartier aan Fifth Avenue zijn vanaf dat moment de reiskoffers van Dupont te koop.Hierdoor groeit de klantenlijst van royalty en beroemdheden.schermafbeelding-2016-11-15-om-19-15-41

In 1941 krijgt de persoonlijke reiskoffer een toevoeging, de S.T. Dupont aansteker. In dat jaar plaats Maharadja van Patiala een order om 100 reiskoffers voor zijn harem te laten maken. Een onderdeel  in de reiskoffer wordt ook een aansteker. Vanaf dat moment vervaardigd S.T. Dupont dus ook aanstekers. De S.T. Dupont aanstekers wordt een statussymbool en veel royalty en beroemdheden hebben hun eigen S.T. Dupont aansteker.

schermafbeelding-2016-11-15-om-19-24-32

Er is een mooi memorabel moment binnen het Dupont bedrijf. Wanneer Jackie Kennedy Onassis in 1973 roept dat ze eigenlijk wel een pen zou willen hebben in de stijl van haar S.T. Dupont aansteker gaan de vakmensen van Dupont aan de slag en vervaardigen ze de eerste luxe ballpoint die qua ontwerp gepasseerd op haar persoonlijke aansteker.

schermafbeelding-2016-11-20-om-16-12-14In de jaren die volgen gaat Dupont samenwerken met beroemde ontwerpers en designers en ontstaan er onder andere limited editions van zowel pennen als aanstekers. Zo is er een limited edition Star Wars pen (www.starwars.st-dupont.com/#productsSection) en een aansteker gebasseerd op James Bond (http://www.spectre.st-dupont.com/en).

schermafbeelding-2016-11-20-om-00-26-55

Meer weten over de pennen van S.T. Dupont: http://www.st-dupont.com/en/collection/pens.html

Meer weten over S.T. Dupont: www.st-dupont.com/heritage

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s