Franse gastronomie, Unesco en Goût de France / Good France

Als we aan Frankrijk denken, denken we vaak aan het mooie weer en het lekkere eten en drinken wat Frankrijk voortbrengt. In Frankrijk is dat laatste erg belangrijk en zal je als je met Fransen spreekt het vaak hebben over de maaltijd of over gerechten. De maaltijd is onderdeel van de Franse culturele identiteit, met alles wat daarbij hoort: het kopen van goede, bij voorkeur lokale, producten, met smaken die goed op elkaar afgestemd zijn; de zorgvuldige keuze van gerechten binnen een aantal recepten die steeds verrijkt worden; harmonie tussen gerecht en wijn; het esthetische karakter van de tafel en uitwisselingen tijdens de maaltijd.

De gastronomische maaltijd heeft ook een bepaald schema: het begint met een aperitief, dan volgt minstens een entree, een vis en/of vleesschotel, kaas en een dessert en ter afsluiting een digestief. Daarnaast is een maaltijd soms streekgebonden, het kan Normandisch, Provencaals, Bourgondisch of Elzasser zijn. Sinds 2010 staat de Franse gastronomie op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. Voor de eerste keer krijgt de gastronomie van een land deze status.

De jury vond dat de Franse maaltijd met zijn rituelen en manier van presenteren aan alle voorwaarden voldeed om op de befaamde lijst te kunnen staan.

Unesco, opgericht in 1972, plaatst unieke plekken en monumenten in de wereld op een lijst. Voor Nederland zijn dat onder andere de Waddenzee, de molens van Kinderdijk en de grachtengordel in Amsterdam. Sinds 2003 is de organisatie ook gemachtigd om immaterieel erfgoed op de lijst te zetten, waaronder dus ook de Franse gastronomie.

unesco-logo 10.jpg

Een van de redenen dat de Franse gastronomie op de Unesco-lijst terecht gekomen is, is dat de leden van het comité van Unesco vonden dat de maaltijd in Frankrijk “een traditioneel sociaal gebeuren is, bestemt om samen de belangrijkste gebeurtenissen te vieren, zoals een trouwerij, geboorte, verjaardag, behaald succes of een weerzien”. De maaltijd versterkt dus de gezamenlijke identiteit en draagt bij aan de culturele diversiteit in de wereld. De nadruk ligt op het gezamenlijk welzijn, de kunst van het proeven en de harmonie tussen mens en natuurlijke producten.

fd276a41af16fe09-b6b95.jpg

In Nederland kunnen we volop genieten van de Franse gastronomie in de vele restaurants bistro’s en brasseries die ons land rijk is. Sinds 2015 is er Goût de France / Good France. Een event over 5 continenten waar 2000 restaurants aan mee doen om de Franse gastronomie in het zonnetje te zetten. Dit jaar vindt het plaats op de eerste lentedag, 21 maart 2017. De deelnemende restaurants zullen op deze avond ieder een eigen diner serveren, waarin eer wordt betoond aan de uitmuntendheid van de Franse keuken en gastronomie.

Volgende week, na het persontbijt over Goût de France / Good France 2017 wat georganiseerd wordt door de Franse ambassade en Atout France zal ik meer vertellen over Goût de France / Good France 2017 en de deelnemende restaurants in Nederland.

Wil je nu alvast informatie over Goût de France / Good France 2017 volg dan de Facebookpagina: https://www.facebook.com/events/854777327998458/?active_tab=about

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s