De viering van de Franse gastronomie tijdens Goût de France

Afgelopen woensdagochtend was, in Amsterdam voor Nederland, de aftrap van het grootse Franse gastronomische evenement ‘Goût de France’. Een evenement wat wereldwijd voor de vierde keer gehouden wordt. Het vindt plaats op 21 maart en het houdt het volgende in: die dag zijn er 3000 restaurants in ongeveer 150 landen die een Frans menu serveren. Tevens wordt er in alle Franse ambassades over de hele wereld, ongeveer 156, die dag een Frans menu geserveerd aan zo’n in totaal 8000 gasten.

Het doel van dit evenement is om onder andere de Franse levensstijl, de gastronomie en de Franse regionale producten te promoten. Daarnaast is het een mooie promotie voor Frankrijk als vakantieland. Veel toeristen komen namelijk naar Frankrijk voor het lekkere eten. De gastronomische maaltijd is dan ook niet voor niks opgenomen op de UNESCO werelderfgoed-lijst.

Omdat deze vierde editie van Goût de France speciaal in het teken staat van Franse wijnen, gedistilleerde dranken en producten uit de regio Nouvelle-Aquitaine werd er in de Hotelschool in Amsterdam een wijn en spijs workshop georganiseerd. Want ja, waar kan je beter de Franse gastronomie ruiken en proeven dan daar waar de chef-koks worden opgeleid.

Voor deze wijn en spijs workshop was Ruben van Dieten, chef de cuisine van de Franse residentie in Den Haag, naar de Hotelschool gekomen om heerlijke hapjes te creëren. Deze werden geserveerd in combinatie met geweldige wijnen die uitgezocht waren door Edwin Raben.

 

De proefochtend begon met een kakelverse oester met tartaar in lichte sojasaus. Hierbij  proefde we maar vooral dronken we een rosé uit de Languedoc. Een geweldige combinatie, waarbij zowel het gerechtje als de wijn elkaar versterkte. Daarna een vishapje met kaviaar uit de Aquitaine, gekweekt in de rivier de Gironde. De enige rode wijn kregen we geserveerd bij een gerechtje waar boeuff bourguignon in was verwerkt. Vervolgens kregen we nog een hapje van bloemkool, een ratatouille met een créme van geitenkaas en coquilles. In totaal kregen we zes overheerlijke gerechtjes met bijpassende wijnen geserveerd. Bij de wijnen kregen we enthousiaste uitleg van Edwin, een bevlogen sommelier.

IMG_7561

Uit deze workshop kwam voor mij maar weer naar voren, dat Frankrijk een geweldig aanbod heeft aan wijnen en gerechten, die heel goed bij elkaar passen. En dat het zeker de moeite waard is om op 21 maart a.s. in één van de 18 deelnemende restaurants aan Goût de France in Nederland een Franse hapje te gaan eten.

IMG_5167.JPG

Meer informatie: www.goodfrance.com

 

2 reacties op ‘De viering van de Franse gastronomie tijdens Goût de France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s