Danny Ghosen bezoekt de buitenwijken van Europa waaronder Marseille

Vanavond begint de zesdelige documantairesreeks Danny in de buitenwijken om 21.05 uur op NPO3. Danny Ghosen bezoekt bewoners van beruchte buitenwijken van grote Europese steden. Buitenwijken waar je als toerist liever niet komt. Hoe houden de inwoners zich staande in een wereld waar criminaliteit, werkloosheid, drugsgebruik en radicalisering de boventoon voeren?

Niet echt een product van Franse bodem maar wel een probleem waar een stad als Marseille mee kampt. Vandaar dit blogartikel, om ook de minder mooie kant van deze toch wel prachtige stad te laten zien. Wel nog even wachten tot 10 oktober want dan bezoekt Danny deze Zuid-Franse stad. Dat wil niet zeggen dat je niet naar de andere afleveringen mag kijken.

Danny_in_Napels

Danny in de buitenwijken

Danny duikt onder meer in de maffiawijk Scampia (Napels), bekend van de serie Gomorra; in Darndale (Dublin) waar depressie en zelfmoord aan de orde van de dag zijn en tienermoeders op straat gezet worden, in de wijk Ferentari (Boekarest) die geteisterd wordt door heroïnehandel en crackverslaafden, in Les Quartiers Nord (Marseille) waarvan inwoners soms dagenlang worden afgesloten van de buitenwereld vanwege politierazzia’s, en in Small Hall (Birmingham) dat steeds verder radicaliseert en waar moslims vanuit heel Europa zich vestigen.

Ondanks de zware onderwerpen zijn de afleveringen niet alleen kommer en kwel. Danny toont ook hoopvolle verhalen en laat zien hoe jonge mensen onder de zware omstandigheden toch wat van hun leven proberen te maken.

Informatie per aflevering:

26 september afl. 1 NAPELS

Hoe ontworstelen bewoners van de buitenwijk Scampia zich aan de ijzeren greep van de Napolitaanse maffia? Danny bezoekt de Vele, de flats die in de serie Gomorra het decor vormen, ontmoet de charismatische judo coach Maestro Maddaloni en eet een bord pasta met misschien wel de meest talentvolle jonge vrouw van de buurt.

03 oktober afl. 2  DUBLIN

Hoe valt er te leven in een buurt waar asociaal gedrag de norm is? In de buitenwijken van Dublin hebben sommige jongeren een paard om iets om handen te hebben en uit de narigheid te blijven. Tussen alle jonge criminelen ontmoet Danny Martin, een aspirant MMA vechter en zijn zus Emma. Beiden proberen op hun eigen manier de wijk te ontstijgen.

10 oktober afl. 3  MARSEILLE

De buitenwijken van Marseille liggen verspreid in en rondom de stad, en het zijn er tientallen. De drugsmarkt is een van de grootste van Europa. Maar hoe hou je het hoofd boven water als je daar niet aan mee wilt doen? Danny ontmoet inventieve jongeren die haar knippen, auto’s repareren en videoclips maken. Tegen de achtergrond van de Middellandse Zee en het geluid van kalashnikovs.

Danny_in_Marseille.jpg

17 oktober afl. 4  BOEKAREST

Weinig plekken in Europa zijn zo grimmig en troosteloos als de wijk Ferentari, in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Overal zijn verslaafden maar de Roemeense overheid laat het afweten. Danny trekt op met de verslaafde Mihai en ontmoet twee bijzondere Roma kinderen.

24 oktober afl. 5  BIRMINGHAM

De laatste jaren is Birmingham een toevluchtsoord geworden voor moslims uit heel Europa, die de vijandige sfeer in hun eigen land beu zijn. Maar de buitenwijken waar ze terecht komen zitten vol gangs en prostitutie. Hoe verhouden de inwoners zich tot elkaar? Danny ontmoet prostituees, vrome moslims en gangleden.

Danny_in_Birmingham.jpg

31 oktober afl. 6  ATHENE

De financiële crisis en de vluchtelingencrisis hebben diepe sporen nagelaten in Athene. In de buitenwijk Menidi zijn er nog twee extra factoren die de boel explosief maken: de Roma’s en de Russische maffia.

Danny in de buitenwijken, 21.05 uur op NPO3.
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s