Regio Centre in Frankrijk

De regio Centre in Frankrijk is bij de meeste vakantiegangers niet zo bekend. De meeste van ons rijden er doorheen om vervolgens naar het zuiden af te reizen. Lucia Nassy en haar man Collin hebben daar een huis. Ze vertelt hierover en over de regio.

Een gastblog over “mijn” regio Centre, wat een eer. Zo’n twaalf jaar geleden heb ik, Lucia Nassy een huis gekocht in dit gebied dat niet erg bekend is voor de gemiddelde toerist. Als je bij een stad aankomt ga je vaak naar Centre Ville, omdat je daar de leukste plekjes kan ontdekken. Waarom slaan we dan altijd Centre France over?  Een prachtige streek met mooie dorpen en steden. 

De bekendste stad is Orléans, met zijn indrukwekkende kathedraal die je ziet als je de rivier de Loire oversteekt. Een andere bekende stad is Tours, een mooie stad, waar je in het oude centrum tussen de mooie vakwerkhuisjes lekker kan eten. Maar als je iets verder Centre induikt, kom je allerlei andere plaatsen tegen, die ook een bezoek meer dan waard zijn. Bourges heeft een mooi Middeleeuws centrum en prachtige tuinen die te bezoeken zijn. Bijzonder is de gotische kathedraal die zelfs op UNESCO erfgoedlijst staat. 

Blijf niet te lang hangen in de grote steden, bezoek ook kleinere steden of dorpen: Saint Benoît du Sault, een leuk Middeleeuws stadje waar op 14 augustus een enorme grote brocante is,  Angles sur l’Anglin met ruïnes van kastelen, mooi gelegen aan de rivier l’Anglin, Montmorrilon in het oude centrum zijn allerlei ambachtswinkeltjes die te maken hebben met het schrijven en drukken van boeken. 

Weg uit de stad dan kan je genieten van de vele kastelen die Centre heeft. Het kasteel van Chenonceau is erg bekend, maar ik rij graag de kastelenroute die de tourist information heeft uitgegeven. Dan zie je allerlei leuke kleinere kastelen en mooie landschappen. Niet elk kasteel is toegankelijk, wanneer een eigenaar het kasteel met overheidssubsidie heeft gerestaureerd, dan moet hij het kasteel ook openstellen voor publiek. Het meest hilarische vond ik ons bezoek aan het kasteel in Sarzay. In dit kasteel lijkt alles te kunnen en te mogen. De hond mag mee en je kan gewoon alles aanraken wat er in het kasteel staat. Ik heb op de zolder van het kasteel geschermd met de degens die er stonden. 

Sarzay ligt in de regio Berry, waar de schrijfster George Sand heeft gewoond en gewerkt. Er zijn veel restaurants en hotels die haar naam dragen. In Nohant is het huis van George Sand te bezichtigen. George Sand heeft onder andere een relatie gehad met de componist Chopin en ik vind dat zijn muziek echt bij het landschap past.

Een ander landschap is te zien in het regionaal park De Brenne. Dit is een paradijs voor vogelaars en vissers. Het indrukwekkendst vind ik de vele kraanvogels die zich hier in het voorjaar en najaar laten zien. Je kan hier fantastisch fietsen en hopelijk zie je dan de purperreiger, geoorde fuut of de Europese moerasschildpad. 

Na een dag in Centre is het goed genieten van een wijntje en Pouligny-Saint-Pierre. Een geitenkaasje waar Napoleon iets over te zeggen had hoe het vormgegeven mocht worden. Ik denk dat Mireille daar vast nog wel eens een blog over gaat schrijven. 

Mocht je nu graag naar deze regio willen gaan voor een vakantie, dan is mijn huis te huur. Kijk hiervoor op mijn website: www.nassy.nl/vakantiehuis. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s