Diner en Blanc de Paris

 

Volgende week donderdag, 6 juni 2019, gaan ergens in Parijs een paar duizend mensen, gekleed in het wit, genieten van een culinair diner. Rond 21.00 uur verzamelen zich de duizenden deelnemers op een afgesproken plek om vervolgens bepakt met eigen stoeltjes, tafels en picknickmanden ergens op meerdere geheime plekken in de stad Parijs te gaan dineren. Alles in de kleur wit.

Diner-en-Blanc_Paris_2012-10

Van tafellaken tot aan bordjes, de kleur wit speelt de hoofdrol. Het eten wat je meeneemt moet wel een culinair gehalte hebben en is koud. Witte wijn en champagne zijn de dranken die je nuttigt. Bier en sterke drank zijn uit den boze. Traditioneel als de Fransen zijn, zijn er aan deze avond rituelen verbonden.

Diner-en-Blanc_Paris_2012-5

Zo begint het diner met het omhoog houden van een wit servet waarmee je rondjes draait, vervolgens kan je aan de dis en voor dat het feest en het dansen losbreekt steekt men koudvuur-sterretjes af. De deelnemers ruimen na het feestgedruis alles weer op en verlaten de ‘geheime’ plek gezamenlijk.

Diner-en-Blanc_Paris_2012-20

Het idee van het Diner en Blanc begon in 1988 toen een aantal vrienden met elkaar ergens in Parijs, in stijlvol wit gekleed met eigen stoeltjes en tafeltjes ergens gingen picknicken om volgens de traditie uit het geboorteland van een van hen, Tahiti de zomer te vieren. Nu doen er in de stad Parijs alleen al zo’n 15.000 mensen mee aan dit jaarlijks terugkerende ‘witte’ festijn. Wat natuurlijk erg leuk is, is dat het Diner en Blanc in Parijs op de meest fantastische plekken plaatsvindt. Zo kan je, met je klapstoeltje en tafeltje, zomaar tegenover de Notre Dame zitten of op de Champs-Élysées of Place de la Concorde. Of nip je, na zoveel eeuwen net als de Zonnekoning, ook een glaasje champagne in de tuin van Château de Versailles. Een enorme beleving lijkt mij. Volgende week donderdag kan je het de 31 ste keer gaan beleven.

18dbf772b34f95772ed0016739905971

Dit jaar is er na het diner in Parijs een After Party vanaf 24.00 uur tot in de kleine uurtjes kan er gefeest worden (4.00 uur). Waar dat is nog een grote verrassing. In Nederland is het fenomeen sinds 2009 ook opgepikt en heeft het Diner en Blanc al plaatsgevonden in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Gouda, Delft, Amersfoort en Den Haag. Benieuwd waar het dit jaar plaatsvindt!

Voor meer info: dinerenblancparis en dinerenblancnederland

3 reacties op ‘Diner en Blanc de Paris

  1. Heel bijzonder, kalmerend en geruststellend is deze video van het Diner en Blanc.
    Prachtig en zo hartverwarmend is het dat juist dit op Uw site staat !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s