Bretonse streepjestrui-merk Saint James bestaat 130 jaar

Het Franse merk Saint James, bekend van de Bretonse streepjes-truien, viert dit jaar zijn 130 jarige bestaan. Om dat te vieren kreeg het logo een restyling en werd het vervolgens op een ludieke plek onthuld.

mont st.michel

De fabriek van Saint James staat in de buurt van het getijdeneiland Mont Saint Michel. Het eind heeft als grote kenmerk de Middeleeuwse abdij. Dat is goed terug te zien in het vernieuwde logo. In het nieuwe logo is op een moderne gestileerde wijze Mont Saint-Michel verwerkt. Na jaren hoort het eiland met zijn bekende abdij bij het merk en zijn identiteit. Verder zijn er strepen verwerkt in het logo die staan voor de zee en de beroemde Bretonse streep, die voorkomt op de iconische Bretonse streepjestrui. Als kleur touch naast het blauw is de kleur rood toegevoegd. Deze combinatie blauw, wit en rood refereert natuurlijk aan de Franse drie-kleur.

62112406_10157313930752065_8147133410926657536_n.png

Het nieuwe logo

unknown.jpeg

Even ter vergelijking, het oude logo

Vanwege het 130 jarig bestaan van het Franse merk Saint James, werd het vernieuwde logo onthuld door de 300 werknemers in de baai bij Mont Saint-Michel.

61695970_10157291662147065_6777499749328093184_n.jpg

Saint James

Het dorp Saint James ligt in Bretagne op een steenworp afstand van Mont Saint Michel.  Nog ver voor de middeleeuwen werden er in het gebied rond het dorp Saint-James schapen gehouden. Die schapen leverden de ideale wol voor het breien van truien, mutsen en andere uitrusting om de lokale zeilers en vissers warm te houden tijdens hun stormachtige expedities. Het is 1850 en het Saint James textielbedrijf levert deze gesponnen wol. Van deze wol worden de bekende Bretonse streepjestruien vervaardigd.

Deze groeien uit tot een tweede huid voor zeilers en zeelieden. De truien worden zelfs zo goed gewaardeerd, dat ze in 1858  onderdeel worden van het Franse marineleger en dat tot de dag van vandaag nog steeds zijn. In 1889 wordt de wol-spin-molen van Saint James officieel geregistreerd. Pas in de jaren ’50 van de vorige eeuw besluit het merk om zich geheel te gaan richten op het produceren van Bretonse streepjestruien. Vandaag de dag is het één van de grootste Franse merken die de Bretonse streepjestrui produceert en levert. Ze behoren bij de bedrijven die de EPV status/keurmerk hebben gekregen van de Franse staat. Een nationale toekenning voor traditionele vaardigheden die Saint James bezit. 

Schermafbeelding 2019-06-11 om 22.43.38

Het merk gaat zeker met zijn tijd mee. Dit is met name te zien aan de vele samenwerkingen met andere Franse of buitenlandse merken die ze aangaan. Zo zijn ze een samenwerking aangegaan met RONDINAUD. Een bedrijf in het vervaardigen van pantoffels en ook met een EPV status. En ze gaan een samenwerking aan met Air France. Een mooie combinatie van zee en lucht. Er zal een speciale trui vervaardigd worden voor Air France met dit thema.

Ik publiceerde al eens een artikel over een samenwerking. Lees dat in het artikel hier: https://vanfransebodem.nl/2018/02/12/samenwerking-tussen-saint-james-en-club-petanque/

Saint James bestaat net als de Eiffeltoren 130 jaar, van harte gelefeiciteerd!

saint-james.fr

3 reacties op ‘Bretonse streepjestrui-merk Saint James bestaat 130 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s