Bezoek The Art of Lace in Textielmuseum Tilburg

Afgelopen maand bezocht ik de tentoonstelling The Art of Lace in het Textielmuseum in Tilburg. Mijn aandacht ging natuurlijk uit naar de kanten-creaties van grote meesters en iconen van Franse bodem als Chanel, Dior en Louis Vuitton. Bij binnenkomst stuit je meteen op de prachtig kanten creaties van Iris van Herpen en deze zijn niet van garen maar van hout. Werkelijk waar geweldig wat er tegenwoordig allemaal kan met de nieuwste technieken.

Aan de muur hangen kastjes die je om je nek kan dragen met daarop de luistertour. Deze tour is erg informatief en leuk in elkaar gezet. Het lijkt alsof je samen met de presentatoren van de tour, niemand minder dan Cécile Nainx van de Volkskrant en Jasmijn Bergisch van Viktor en Rolf, door de tentoonstelling loopt.

Zij nemen je mee langs de geweldig mooie creaties van onder andere Chanel, Dior en Jean Paul Gaultier aan de hand van anekdotes uit de modewereld en ze wijzen je op het prachtige vakmansschap. Hoe wordt het materiaal gemaakt, zowel machinaal als handmatig en welke materialen worden er gebruikt. Bij menig creatie ligt een voorbeeld dat je mag aanraken, zo voel je het materiaal, de kwaliteit en de verfijning van sommige kanten-creaties.

Er is een speciale video te zien van het 110 jaar oude atelier van Chanel. Je ziet vakmensen aan het werk en het laat zien hoe arbeidsintensief het maakproces is van zo’n kanten-couturestuk. Want dat is natuurlijk wel waar we het hier over hebben. Deze creaties kom je niet tegen in de confectie-handel.

Na het zien van deze tentoonstelling ben je een stuk wijzer over het ontstaan van het kant uit Calais en heb je 40 zeer mooie kastencreaties mogen zien van grote modehuizen als Alberta Ferretti,Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. De tentoonstelling is tot en met 10 mei 2020 te zien in het TextielMuseum in Tilburg. Een aanrader al zeg ik het zelf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s