Lille World Design Capital 2020

De Noord Franse stad Lille is vanaf begin deze maand tot bijna eind volgend jaar een jaar lang ‘World Design Capital’. Om de twee jaar wordt deze titel toegekend aan een stad ergens op de wereld. Lille Metropole is de zevende stad die wordt geëerd, na Turijn (Italië), Seoul (Zuid-Korea), Helsinki (Finland), Kaapstad (Zuid-Afrika), Taipei (Taiwan) en Mexico-Stad (Mexico). 

Schermafbeelding 2019-12-19 om 16.57.31

Veel lokale bedrijven, zoals de vele bierbrouwerijen die de stad kent, hebben het mede mogelijk gemaakt dat het festival naar Lille kwam. Daarnaast speelde het feit dat er in Lille veel industrieel design gemaakt wordt ook een rol. De voorbereidingen duurden zo’n twee jaar en uiteindelijk sloten er zo’n 300 bedrijven en instanties zich aan bij de organisatie, zodat de benoeming tot World Desing Captial een feit kon worden.

Schermafbeelding 2019-12-19 om 16.56.04

Er werd een boeiend programma samengesteld die opgedeeld is in de seizoenen. Veel design activiteiten zullen meeliften op de activiteiten die er al zijn in Lille, die in 2004 ook al culturele hoofdstad was. Zo zal er tijdens de beroemde brocante braderie in september ook veel te doen zijn rond het thema design.

Er zullen een jaar lang tentoonstellingen te zien zijn die met design te maken hebben, jonge designers krijgen de kans zichzelf te presenteren middels wedstrijden en zijn er events op culinair gebied en educatie.

Schermafbeelding 2019-12-19 om 16.55.53.png

Een van de eerste tentoonstellingen die er te zien zijn in de Metropole Lille is de tentoonstelling Secrets de parfum in Le Colisée-Maison Folie Lambersart (adres: Avenue du Colysée 59130 LAMBERSART, openingstijden: woe t/m zat 13h/​18h, zondag 13h/​19h)

De tentoonstelling Secrets of Perfume benadert alle facetten van de parfumfles en presenteert aan de ene kant de inhoud, aan de andere kant de verpakking, de fles, de geschiedenis en het ontwerp. Meer dan honderd objecten worden er tentoongesteld.  Mede dankzij de samenwerking met het International Parfum Museum in Grasse, zullen er vele oude flessen, apotheekuitrustingen en designprototypes te zien zijn. De mooie producten van Franse bodem van Parfumerie Galimard, partner van de tentoonstelling hebben een speciale plek binnen de tentoonstelling die nog te zien is tot 26 april 2020.

Schermafbeelding 2019-12-19 om 16.31.34.png

Kijk voor het het volledige programma van Lille Métropole 2020 op de site

Alleen jammer dat er geen engelse versie van de website is, zodat het hele festival wat internationaler oogt. Nu krijg ik een beetje het idee dat het vooral gericht is op de Fransen en dan ook vooral lokaal. Maar misschien komt die engelse versie nog!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s