Joie de Vivre (de boeken top 5)

Deze typisch Franse uitspraak laat zich misschien niet letterlijk vertalen maar iedereen weet wat ermee wordt bedoeld. Het is die bijna spreekwoordelijke levenskunst die Fransen bezitten en waar wij in Nederland graag over fantaseren. 

Fotografe en voormalig nieuwslezeres Sacha de Boer heeft een prachtig kookboek gemaakt met deze titel. Bekende Nederlandse chef-koks hebben hun medewerking verleend aan dit boek. Een prachtig boek met heerlijke recepten is het resultaat – en het bewijs dat wij Hollanders toch ook wel weten wat genieten is.

De nieuwe roman van Isabel Allende speelt zich deels af in Vichy-Frankrijk. Het deel van Frankrijk dat in de tweede wereldoorlog niet werd bezet door de nazi’s en collaboreerde met de Duitsers. Fransen worden niet graag herinnerd aan deze periode.

Helemaal vrolijk daarentegen worden we van Godendrank, het laatste spannende boek van Ilja Gort. Volgens Gort zelf zijn beste boek tot nu toe. Wij zijn in ieder geval groot fan van deze Nederlandse levensgenieter in Frankrijk.

Sacha-de-Boer-Joie-De-Vivre

Joie de Vivre, Sacha de Boer – Kookboek
Het lifestyle kookboek Joie de Vivre vindt zijn basis in een klassiek kookboek uit 1873. La Cuisinère de la campagne et de la ville, nouvelle cuisine économique is de titel van dit standaardwerk dat iedere zichzelf respecterende thuiskok uit de 19de eeuw in de boekenkast had staan. Fotograaf Sacha de Boer kwam er met vriendinnen Babs Assink (journalist) en Janine Smits (stylist) al kokende achter dat de recepten uit dit boek, dat ze vonden op de zolder van Janines boerderij in de Bourgogne, nog altijd resulteren in heerlijke gerechten.

Sacha de Boer fotografeert al sinds haar zevende en heeft diverse bijzondere projecten en exposities op haar naam staan, waaronder haar expeditie naar de Noordpool in 2008. Regio: Frankrijk – Prijs: 29,95

Isabel-Allende-Bloemblad-van-de-zee

Bloemblad van zee, Isabel Allende – Roman
Het is begin 1939 en de Spaanse Burgeroorlog loopt tegen het einde. De republiek viel en Spanje werd een dictatuur onder leiding van Franco. De familie Dalmau (moeder, Victor en de zwangere vriendin van Guillem) moesten als aanhangers van de republikeinen zo snel mogelijk voor hun eigen veiligheid het land verlaten. Dwars door de Pyreneeën komen ze uiteindelijk uit in Frankrijk, waar ze niet echt met open armen werden ontvangen.

‘Bloemblad van zee’ is een reis door de twintigste eeuw aan de hand van onvergetelijke personages. Ze ontdekken dat een mens steeds weer aan een nieuw leven kan beginnen. Een prachtige historische roman over ballingschap en liefde.
Regio: Pyreneeën – Prijs: 22,99

Christelle-Dabos-De-spiegelpassante-1-De-ijzige-verloofde

De spiegelpassante deel 1 – De ijzige verloofde, Christelle Dabos – Roman
Een waanzinnig betoverende serie die met geen ander is te vergelijken. De ijzige verloofde is het eerste deel van de betoverende Spiegelpassante-serie van Christelle Dabos. Treed binnen in een fabelachtig universum van zwevende arken en familieclans vol intriganten…

Christelle Dabos is inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste YA-schrijvers in Frankrijk, waar haar boeken regelrechte bestsellers zijn. Ook in andere landen is deze serie een ware hype. Volgens ons is dit de nieuwe (Franse) Harry Potter en zeker ook goed leesbaar voor volwassenen.
Regio: Frankrijk – Prijs: 19,99

Hans-Olink-De-Ardennen

De Ardennen, Hans Olink – Reisgids

De ontdekking van een grensland
In dit meeslepende boek deelt Hans Olink de geheimen van de Ardennen als onbekend grensland en fascinerend kruispunt van vele culturen tussen België, Duitsland en Frankrijk, vlak om de hoek.

Een verrassende ontdekkingstocht door dit fascinerende gebied, vlak om de hoek. Van kunstenaars en schrijvers tot het Ardennenoffensief, van oude steden en dorpen tot waterrijke bronnen, van eindeloze dennenbossen tot hip Belgisch bier: wie eenmaal de Ardennen kent, zal er altijd terug blijven keren.
Regio: Ardennen – Prijs: 22,99

Ilja-Gort-Godendrank

Godendrank, Ilja Gort – Thriller
Deze nieuwste roman van Ilja Gort is ‘Ik vertrek’ in de overtreffende trap. Met veel humor beschrijft de bekende tv-presentator en wijnboer Gort de avonturen van dromer Abel en zijn nuchtere vrouw Angela die hun winkeltje in de Amsterdamse Jordaan verkopen om een wijnboerderij in Zuid-Frankrijk te beginnen. Ze worden getroffen door bizarre tegenslagen en Abel besluit wiet te gaan telen om zijn wijn te voorzien van een scheut geestverruiming. Daarmee kruisen ze het pad van lieden die het niet zo nauw nemen met de wet, hetgeen leidt tot hilarische gebeurtenissen en een spetterende ontknoping.
Regio: Zuid-Frankrijk – Prijs: 15,95

NIEUW: Verwacht
Maak nu alvast kennis met nieuwe boeken die binnenkort verschijnen. frankrijkboeken.nl

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Frankrijk-Boeken-serie-liggend-600

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: