Franse films te zien tijdens Film by the Sea festival

Van 11 t/m 20 september 2020 vindt voor de 22ste keer het festival Film by the Sea plaats in het mooie Zeeland. Tijdens dit festival worden er bekende en minder bekende films en documentaires getoond, competities gehouden, lezingen, colleges en concerten gegeven. Dit alles nu wel een beetje anders in verband met de Corona maatregelen. U vindt alle info hier.

Een van de competities is de Franstalige film competitie, Vive le Cinéma. Mooie Franstalige films uit landen zoals Frankrijk, Canada en Zwitserland. Dit jaar doen er 8 Franstalige films mee in deze competitie.

Onder andere de films:

AZNAVOUR, LE REGARD DE CHARLES 
In 1948 kreeg Charles Aznavour een 16mm filmcamera van Edith Piaf, Het was zijn eerste camera die hij sindsdien altijd bij zich had. Tot 1982 schiet hij vele rollen vol. Het filmmateriaal is zijn persoonlijke dagboek. Aznavour filmt zijn leven, een leven als een film. Hij filmt altijd en overal. Momenten en gebeurtenissen, plaatsen waar hij optreedt, zijn vrienden, liefdes en narigheid.. Een paar maanden voor zijn dood, bekeek hij het materiaal met Marc di Domenico. En besloot er een film van te maken, zijn film. 

En DEUX
Madeleine en Nina wonen tegenover elkaar in hetzelfde pand in een Frans provinciestadje. Alleen een smalle gang scheidt hun appartementen. Handig, want ze zijn toch vaak bij elkaar – een stuk vaker dan hun omgeving doorheeft. Ze hebben al jaren een geheime relatie, de twee dames op leeftijd, en hebben vergevorderde plannen om hun oude dag samen in het buitenland door te brengen. Daarvoor moeten ze wel hun appartementen verkopen, maar Madeleine aarzelt. Ze weet niet hoe ze het haar zoon en dochter moet vertellen. Haar kinderen geloven dat haar man, die al lang overleden is, de enige liefde was in haar leven. 

MARONA
“Iedereen heeft recht op liefde en een lekker bot.” Dat vindt Marona, een snoezige straathond met een hartvormig neusje. In haar laatste momenten denkt ze terug aan haar leven. Aan de schattige puppy die ze ooit was en aan alle mensen waar ze onvoorwaardelijk van heeft gehouden: een acrobaat, een bouwvakker en een klein meisje dat beloofde om er altijd voor haar te zijn. 

UN FILS 
Tunesische Fares en Meriem gaan een weekendje weg naar het zuidoosten van hun land. Daar worden ze opeens beschoten in hun auto. Ze weten op tijd weg te komen, maar hun 11-jarige zoontje Aziz is geraakt in zijn lever. Een race tegen de klok volgt, waarbij bovendrijvende geheimen ook nog meer emoties losmaken. 

Andere Franse/franstalige films buiten de competitie zijn o.a.: Antoinette dans les Cévennes, Les bonheur des uns….., La Daronne, Un fils, Lola vers la mer, Le meilleur reste à venir.

Online filmzaal Picl
Een aantal van de films kun je tijdens het festival (11 t/m 20 september) ook in de online filmzaal bij Picl bekijken via picl.nl/filmbythesea

Het festival vindt plaats op:
Walcheren: Vlissingen (Cinecity, Westerscheldeferry, Sint Jacobskerk en  De Machinefabriek (drive-inn)

Middelburg (Cinema Middelburg)

Zuid-Beveland: Goes (tBeest)

Schouwen en Duiveland: Zierikzee (FIZI)

Zeeuws-Vlaanderen: Terneuzen (Cinecity) en Oostburg (Ledeltheater)

West–Brabant: Bergen Op Zoom (C-Cinema)

Kijk voor het volledige programma zie website.

2 reacties op ‘Franse films te zien tijdens Film by the Sea festival

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s