Nieuwe Franse film Jeanne d’Arc in de filmtheaters

Vanaf 15 oktober 2020 is de Franse film Jeanne d’Arc van regisseur Bruno Dumont te zien in de filmtheaters en via Picl.nl.
Wat ging er om in de 15e-eeuwse Franse heldin Jeanne d’Arc? Deze bijzondere film laat een standvastige Jeanne zien die wordt beschuldigd van ketterij.

In de 15e eeuw start de Honderdjarige Oorlog omdat zowel de Fransen als de Engelsen vinden dat ze recht hebben op de Franse troon. De jonge Jeanne is er van overtuigd dat God haar heeft uitgekozen om het Franse leger te leiden en weet de legerleiding hiervan te overtuigen. Na verschillende militaire successen wordt Jeanne opgepakt in het tot op het bot verdeelde Frankrijk. Op negentienjarige leeftijd wordt ze door een partijdige kerkelijke rechtbank schuldig bevonden aan ketterij en veroordeeld. Ze sterft uiteindelijk op de brandstapel in Rouen.

De film Dumont draait niet primair om de historische feiten, maar vooral om de gedachtewereld van Jeanne in de laatste jaren van haar leven. De Franse nationale heldin wordt voortreffelijk gespeeld door de 12-jarige Lise Leplat Prudhomme. Het zet de kinderlijke onschuld van Jeanne d’Arc des te sterker af tegen de starre striktheid van de groep oude mannen die over haar oordeelt. Dumont geeft een eigen draai aan het historische verhaal, geheel in eigen stijl; meeslepend, met grootse decors maar met weinig franje of figuranten. Recht voor zijn raap en met een ‘kinderlijke’ knipoog.

Tijdens het filmfestival in Cannes won de film de prestigieuze Un Certain Regard Award – Special Mention.

Bron: Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s