5 x Frankrijk boekentips (voor in de schoen)

In de vorige editie van ‘5 x Franse Boeken’ had ik het al over een boek van Nicolien Mizee ‘Het kleine leven, ingekleurd’, een project van iemand die door de lock-down vast kwam te zitten in Frankrijk. Deze keer een boek met de verzamelde blogs van Willemien van Lith opgetekend ten tijde van de Franse ‘confinement’. Wordt dit een nieuw genre? Ik hoop het niet, laat het snel voorbij zijn met dit virus.

Nog een terugkerend onderwerp is het trauma van de Bataclan. Deze keer een zeer indrukwekkend boek van twee vaders die elkaar ontmoeten en hun eigen verhaal proberen te verbinden met elkaar. De een is vader van een van de aanslagplegers, de ander van een van de slachtoffers.
Bettina Grissen van de blogspot bettineschrijft zegt over dit boek: ‘Na de Bataclan is een indrukwekkend boek, dat laat zien dat mensen vanuit twee kanten van een gruwelijke daad nader tot elkaar kunnen komen, omdat woorden veel krachtiger zijn dan een Kalasjnikov. Een hoopgevende gedachte en een voorbeeld dat inspireert.’
Misschien is het nog iets te vroeg voor een kerstgedachte. Gelukkig krijgen we eerst nog een feestje van onze goeie ouwe Sint. Daarom nog drie tips voor een surprise, een spannende thriller met lekker veel moorden, een bijzonder kookboek en een Franse klassieker die eigenlijk niet mag ontbreken in je boekenkast.
Zet je schoen, je weet maar nooit!

Vast in Frankrijk, er zijn ergere dingen in het leven…
Willemien van Lith: “Tijdens ons voorjaarsverblijf in ons huisje in Frankrijk werden we overvallen door het Corona virus en het daaruit volgend confinement, de lock-down van de Fransen. We konden niet terug naar Nederland en om onze kinderen, familie en vrienden op de hoogte te houden heb ik dagelijks een blog geschreven. Naast deze eigen ervaringen zijn er verzonnen Coronaverhalen, sommigen puur gefantaseerd, anderen zijn op nieuwsfeiten gebaseerd. De 40 afleveringen die worden beschreven lopen van eind februari tot en met eind april 2020. Daarna gaat het verhaal verder tot eind september als we terug gaan naar Nederland.”

Geïsoleerd in Frankrijk, Willemien van Lith – Wonen en Leven
Regio: Occitanie – Prijs: 17,00

De zoon van de ene vader pleegde de aanslag, de dochter van de ander kwam om het leven.
Na de Bataclan van Georges Salines & Azdyne Amimour is een gesprek tussen twee vaders die beiden hun kind verloren in de Bataclan op 13 november 2015.
‘Dit onverwachte gesprek met een moslim, tolerant en toch vader van een jihadist, was voor mij een bijzondere kans om te laten zien dat het mogelijk is om met elkaar in dialoog te gaan.’ – Georges Salines
‘We hebben onze eigen levensdraden en die van onze kinderen met elkaar verweven. Deze gruwelijke gebeurtenis mag zich nooit meer herhalen.’ – Azdyne Amimour
‘Er zijn meer boeken verschenen over wat er die avond gebeurde, maar geen is zo bijzonder als dit.’ – Romana Abels, Trouw
Na de Bataclan, Azdyne Amimour, Georges Salines – Roman
Regio: Parijs- Prijs: 20,99

Een chalet afgesneden van de buitenwereld, en een moordenaar…

In het exclusieve alpineskigebied Saint-Antoine op de grens van Frankrijk en Zwitserland komen aandeelhouders en directeuren van Snoop, een ultra-populaire app voor muziek, samen om de deal van hun leven te sluiten. Zal de samenhorigheid overeind kunnen blijven als er zoveel geld op tafel ligt? Zullen ze allemaal miljonair worden of zullen sommigen in de kou blijven staan? De deadline nadert en de spanningen lopen hoog op…
Een voor een, Ruth Ware – Thriller

Regio: Zwitserland – Prijs: 20,99

Vier het leven en val af!
Dieettrends komen en gaan. ‘Even’ een dieet volgen en vervolgens voor lange tijd van de extra kilo’s af zijn; dat klinkt perfect, nietwaar? Laten we je uit die droom helpen: het beste dieet is geen dieet, maar een levensstijl. De zussen Annemieke en Janine Jansen zijn zich al sinds hun jeugd bewust van de invloed van voeding op het menselijk lichaam. Annemieke is cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Janine werkt als grafisch ontwerper en als foodstylist en -fotograaf.
Mooi mediterraan, Janine Jansen – KookboekRegio: Provence – Prijs: 24,99

Franse klassieker in de wereldliteratuur opnieuw uitgegeven
De befaamde roman Alle mensen zijn sterfelijk van de Franse filosoof en schrijver Simone de Beauvoir is het verhaal van de veertiende-eeuwse Italiaanse edelman Fosca, die niets liever wil dan de wereld overheersen en daarom een onsterfelijkheidselixer drinkt. Hij ontdekt dat zijn onsterfelijkheid echter meer nadelen dan voordelen heeft.

Het is ook het verhaal van de ambitieuze actrice Régine, die Fosca ontmoet in de twintigste eeuw nadat hij door de geschiedenis is gereisd als vertrouweling van Karel V, als ontdekkingsreiziger en als revolutionair tijdens de Franse Revolutie. Régine vindt het onverdraaglijk dat haar roem even kortstondig is als haar leven. Wanneer ze Fosca tot haar minnaar weet te maken waant ze zich gereed voor de eeuwigheid.
Alle mensen zijn sterfelijk, Simone de Beauvoir – RomanRegio: Frankrijk – Prijs: 24,99

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s