Special: Charles de Gaulle maand op TV5MONDE

Charles de Gaulle, persoonlijk en politiek
Duik in de maand december in de geschiedenis van Frankrijk. TV5MONDE zendt in die maand een speciale serie en bijzondere documentaires over generaal De Gaulle uit. Ontdek het ​​persoonlijke, bescheiden, politieke en controversiële leven van deze man. Een militaire activist aan de frontlinie van het verzet en een politicus die de vijfde Franse Republiek oprichtte. Kortom een belangrijk historisch figuur uit de 20e eeuw.

Hieronder het programma:

DOCUMENTAIRE: De Gaulle, histoire d’un géant (Nederlands ondertiteld)  
Woensdag 2 december om 21:00 uur
Een ongepubliceerd fresco over de man die de Franse Republiek veranderde
Terugblik op het leven van Charles de Gaulle, van zijn geboorte in 1890 tot zijn dood in 1970. De documentaire onthult de vooruitziende blik en het lot van deze man die de loop van de geschiedenis veranderde. 

DOCUMENTAIRE: De Gaulle, premières batailles (Nederlands ondertiteld) 
Zondag 6 december om 19:30 uur
Ontdek de fundamenten van de legende
17 mei 1940 in het noorden van Frankrijk. In de vroege ochtend vallen de tanks van de 4e tankdivisie aan. Ze staan onder leiding van een 49-jarige kolonel, Charles de Gaulle. Terugblik op een periode die aan de basis ligt van de legende De Gaulle. Het is het eerste grote tegenoffensief in de Tweede Wereldoorlog.

SERIE: De Gaulle, l´éclat et le secret (Nederlands ondertiteld)
Woensdag 9, 16 en 23 december om 18:40 uur
De man achter de legende
Deze historische miniserie schetst een intiem portret van een persoon die tot nu toe bescheiden verborgen bleef achter de status van de held, vanaf 18 juni 1940 tot zijn vertrek uit de macht in 1969, beleef de bijzondere momenten die de generaal belichaamden en vormden.

DOCUMENTAIRE: Secrets d’histoire – De Gaulle le dernier des géants (Nederlands ondertiteld)
Zaterdag 12 december om 18:40 uur
De verborgen kant van de Generaal
Stéphane Bern nodigt ons uit om kennis te maken met Charles de Gaulle in zijn privéleven; de man van de opzienbarende daden, de liefhebbende echtgenoot en aandachtige vader. Generaal De Gaulle was voor sommigen een providentieel man, voor anderen een megalomane autocraat. Toch heeft hij als geen andere Franse leider de geschiedenis van de twintigste eeuw getekend.

DOCUMENTAIRE: Des Français libres, sauver l’honneur (Nederlands ondertiteld) 
Zondag 13 december om 19:30 uur
Duik in het hart van het Verzet
Tussen juni 1940 en begin 1943 gaat een handjevol vrouwen en mannen rond generaal de Gaulle een waanzinnige uitdaging aan: een oppositie in ballingschap realiseren, een geheime dienst opzetten en een leger vormen. Hun doel: het nazisme verslaan en Frankrijk bevrijden.

DOCUMENTAIRE: Des Français libres, les combats pour la libération (Nederlands ondertiteld) 
Zondag 20 december om 19:30 uur
De vijand verslaan: een gevaarlijk parcours
1943. Een beslissend jaar voor de rekruten van La France libre. Zij staan onder leiding van Charles de Gaulle die steeds meer Fransen om zich heen verzamelt. Een exclusief portret van vier verzetsleden die bijgedragen hebben aan de bevrijding van Frankrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s