Onthaasten met een goed boek!

In Frankrijk zijn de wijnboeren lichtelijk in paniek. De jonge scheuten van de wijnstokken zijn ondanks het massaal inzetten van vuurpotten bevroren. Van wijnschrijver Ilja Gort begreep ik dat de Nederlandse methode: besproeien met water om het bevriezen van de knoppen te voorkomen niet mag. Een oude wijnwet uit veertienhonderd-zoveel verbiedt het. Wat een ramp, ook voor ons natuurlijk, want het wijnjaar 2021 zal geen topjaar worden. Gelukkig belooft het aanstaande voorjaar wel weer lekker veel Franse boeken. Thrillers, bakboeken, romans. Teveel om op te noemen. En een coaching boek van niemand minder dan Coco Chanel. Al 50 jaar geleden overleden maar haar wijze levenslessen zijn onverminderd toepasbaar op het leven in de éénentwintigste eeuw! Ik voeg daar graag 1 wijze les aan toe: ontspan regelmatig met een goed boek!

Zomerthriller
Lauren Martens is met haar zus Celeste en hun ouders op vakantie in de Ardèche, wanneer Celeste op een avond niet terugkeert van een bezoek aan de discotheek. Twee dagen later wordt haar lichaam gevonden aan de oever van een rivier. Haar schedel is ingeslagen. Al snel wordt een verdachte opgepakt, Julien Fournier, maar die ontkent in alle toonaarden. Toch wordt hij schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslang. Twaalf jaar later is Lauren hulpofficier van justitie in Groningen als ze benaderd wordt door Nadine Dubois, een Franse journaliste die een populaire true crime-podcast maakt. Julien Fournier beweert nog steeds onschuldig te zijn en heeft de journaliste gevraagd zijn zaak te onderzoeken. Hoewel Lauren eerst geen enkele behoefte heeft om de boel weer op te rakelen, weet Dubois haar toch over te halen terug te keren naar Aubenas, de stad waar haar zus werd vermoord.
Zomeravond, Suzanne Vermeer – Thriller – Regio: Ardeche – Prijs: 15,99

Laat Coco Chanel je persoonlijke coach zijn!
Word net zo’n pionier, zo innovatief, stijlvol, moedig en succesvol als deze invloedrijke mode-ontwerpster. In Doe en denk als Coco Chanel vind je alle levenslessen van deze iconische modeontwerpster. Ze was niet alleen de vrouw die een moderevolutie ontketende door broeken voor vrouwen te ontwerpen, ze was ook chic, een pionier, innovatief, feministisch, stijlvol, moedig en succesvol. Ontdek hoe je de levenslessen van een van de invloedrijkste personen van de twintigste eeuw kunt toepassen in je dagelijks leven, en hoe je net zo innovatief, stijlvol, moedig en succesvol wordt als zij.
Doe en denk als Coco Chanel, Aurelie Godefroy  – Stijlgids – Regio: Parijs – Prijs: 15,-

Verrassend mooie routes door Frankrijk
Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence. Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden. Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.
Frankrijk Puur Roadtrips, Martijn Joosse – Reisgids – Regio: Frankrijk – Prijs: 25,-


Brood, gebak, koekjes, cakes & meer
Meesterbakker Rodolphe Landemaine laat zien hoe je de allerlekkerste broodrecepten en zoete bakklassiekers kan transformeren naar de vegan variant zonder aan smaak in te boeten. Stap voor stap in beeld gebracht met duidelijke uitleg over vervangende ingrediënten kan iedereen met dit bakboek aan de slag. Welke plantaardige vetten zijn geschikt voor welk gebak, hoe maak je zelf de lekkerste plantaardige botervervanger waarmee je perfect bladerdeeg of briochedeeg maakt of de overheerlijkste croissants bakt. Leer meringue en macarons maken van aquafaba. ‘Van de vegan bakker’ maakt inzichtelijk welke invloed het werken met plantaardige vervangers heeft op het bakproces waardoor je echte vegan baktoppers op tafel zet. Van gistbrood en zuurdesem tot hamburgerbroodjes; van dé Franse klassiekers als madeleines, tartes au citron, millefeuiles en financiers.
Van de vegan bakker, Rodolphe Landemaine – Kookboek – Regio: Frankrijk – Prijs: 20,95

Een zoektocht langs verlies, liefde en bezieling
In de hoop haar inspiratie weer op gang te brengen, bezoekt kunstenares Christine van Heeteren haar galeriehouder in Parijs. De stad is een cruciale plek uit haar verleden. Ze maakt een afspraak waarmee ze zichzelf artistiek voor het blok zet. Dit en de onverwachte ontmoeting met haar ex-geliefde, kunstcriticus Jacques Lévy, dagen haar uit om haar leven en kunstenaarschap te herzien. Retour Parijs is een geschiedenis over liefde, inspiratie en de impact van het verleden. Hoe te leven als je vermeende bestaansgrond wegvalt? Op de plaats waar ze liever niet kijkt, opent zich potentieel en vrijheid.
Retour Parijs, Anne Teunis – Roman – Regio: Parijs – Prijs: 21,99

Deze boeken top 5 komt van Eric van der Wal, eigenaar van de website frankrijkboeken.nl. Hij zal Van Franse bodem en jullie als lezers met regelmaat attenderen op de mooiste, nieuwe Franse boeken met daarbij een korte recensie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s