Lezing Napoleon leeft! (online)

Vandaag 5 mei is het 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte overleed. Op 5 mei 1821 liet hij het leven op het afgelegen Sint Helena, waar hij zijn laatste jaren gebruikte om zijn mythe eigenhandig een definitieve vorm te geven. Een paar dagen later werd hij begraven in de schaduw van een grote wilg in de Vallée du Géranium, maar daarmee kwam het verhaal van de keizer niet tot een einde – integendeel: in de eeuwen die volgden werd er flink gesleurd met zijn lichaam en legende.

Politici, kunstenaars, schrijvers, historici en halvegaren van diverse pluimage zijn met het verhaal van Napoleon aan de haal gegaan en hebben hem gebruikt voor hun eigen doeleinden. Voor de een is hij een genie, een halfgod, die aan de basis stond van het moderne Europa, voor de ander is hij een overijverige driftkikker, een bloeddorstig monster en het archetype dictator. Tweehonderd jaar na zijn dood spreken we over de man en de mythe en houden we zijn voortdurende invloed op de cultuur tegen het licht.

De lezing Napoleon is aankomende vrijdag 7 mei om 20.00 uur online te bekijken. Via de link van Spui25 kan je je aanmelden.

Luister hier naar de podcast van Maarten van Rossem over Napoleon.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s