WINACTIE boek Mais oui! en interview met Asjha van den Akker

Een kleine week geleden kreeg ik hem binnen het nieuwste boek van Asjha van den Akker Mais oui! Verhalen uit Frankrijk. Haar eerder verschenen boek Et Voilà! was een groot succes. Maar waarom ben je gaan schrijven en wat inspireerde je? In dit kleine interview met Asjha krijg je daar antwoord op.

Negen jaar geleden besloten Asjha en haar man Ed hun droom uit te laten komen en een huis in het zuiden van Frankrijk te kopen. Ze kochten een oude kruidenierswinkel met grote tuin in een klein charmant dorp in de Dordogne. Het leven daar zette Asjha, in het dagelijks leven eindredacteur bij televisie, aan tot het schrijven van korte verhalen.

‘Ik schrijf veel voor mijn werk en houd ervan om ‘mensen te kijken’. Vanaf het moment dat ik na het verbouwen, schilderen en inrichten de tijd had om eens goed in me op te nemen waar we nu eigenlijk in waren beland, begon het te kriebelen. Ik werd verrast, verwonderd en viel soms van de ene verbazing in de andere. Die belevenissen begon ik op te schrijven. Dus die laptop die ik eigenlijk zo min mogelijk wilde gebruiken, stond elke dag wel even open. De eerste verhalen gingen dan ook vooral over wat ik meemaakte. Ed was al vaker in Frankrijk op vakantie geweest, maar ik was nog redelijk Frankrijkmaagd. Ik schreef over het dorpsfeest, de eerste gesprekken met onze oude buurvrouw, de flirtende bakkersvrouw van een dorp verderop en over de witte busjes die ik overal zag rijden. Uiteindelijk zijn deze verhalen gebundeld en in 2019 kwam mijn eerste boek ‘Et Voilà! Verhalen uit de Dordogne’ uit.

Maar na dat eerste boek bleven de verhalen maar komen, in haar tweede boek ‘Mais oui! Verhalen uit Frankrijk’, blijven we niet alleen in de Dordogne.

‘Die eerste jaren, dat zullen mensen met een klushuis wel herkennen, ben je veel in en rond je eigen huis te vinden. We hadden weleens vrienden op bezoek die in een week meer van de omgeving hadden gezien dan wij in een heel jaar. Maar de afgelopen jaren hebben Ed en ik aardig wat trips gemaakt in dat prachtige, veelzijdige land. Ik schrijf in dit boek niet alleen over ons dorp en de streek, maar ook over onder andere Parijs, Arles, Pézenas, Cahors en Saint-Chinian. En er zitten ook een paar leuke lijstjes in het boek: de zeven nadelen van wonen op het platteland, de 10 beste Franse films, mijn vijf favoriete Franse producten en ook de zeven voordelen van het wonen op het platteland. Omdat Ed lekker kan koken en gasten vaak naar zijn recepten vragen, schreef hij speciaal voor dit boek een aantal recepten met een bijpassende wijntip. Alle recepten hebben een link met mijn verhalen.’ 

Ondanks negen heerlijke jaren verkochten ze toch het dorpshuis in de Dordogne.

Door corona en de Brexit lijkt er een kleine volksverhuizing in Frankrijk aan de gang, zei onze goede vriend de makelaar op een warme zomeravond. We begonnen te fantaseren, wat als we het huis te koop zetten? Waar willen we dan naartoe, richting de kust, maar naar welke kust dan, of toch liever landinwaarts, of willen we richting een specifiek wijngebied? Hoe moet dat nieuwe huis eruitzien? Afgelopen zomer hebben we de oude kruidenierswinkel te koop gezet en binnen een paar maanden was het verkocht. Waar we nu naartoe gaan? Nog geen idee. Wanneer we gaan? Ook nog geen idee. Alles ligt nog lekker open. Maar waar we uiteindelijk terecht komen, dat lees je – mais oui! – in mijn volgende boek met nog meer verhalen van Franse bodem… 

WINACTIE: Van Franse bodem mag 3 exemplaren weggeven van het nieuwste boek van Asjha van den Akker Mais oui! Verhalen uit Frankrijk. Wil jij kans maken op een van die exemplaren?

Volg Asjha (le.sympa) en Van Franse bodem op Instagram

Tag  iemand die beslist van deze actie moet weten.

Laat een comment achter op de winactiepost waarom je dit heerlijke zomerboek wilt winnen.

De winactie duurt t/m 22 juni 2021. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Het boek Mais oui is ook te bestellen via Bol.com

6 reacties op “WINACTIE boek Mais oui! en interview met Asjha van den Akker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: