Exclusieve Grand Prestige Vatgerijpt bier gaat op Franse tour

Nog 2 dagen wachten voordat je het kan gaan bestellen de exclusieve bieren van Hertog Jan, de grand prestige vastgrijpt bieren. Dit jaar nog leuker want de bieren gaan op de Franse tour. Het is al weer de 6de editie van dit bijzondere bier en dit jaar heeft de Limburgse brouwerij zich laten inspireren door Franse smaken. Door het bier maanden lang op verschillende houten vaten uit Frankrijk te laten rijpen hebben de bieren ieder hun bijzondere eigen smaak gekregen.

De brouwers reisden af naar La Douce France om de mooiste vaten te selecteren en vulden deze in Arcen met het Grand Prestige bier. In de vatenkelder van de brouwerij kreeg het bier de tijd om te rusten en zijn smaak te ontwikkelen. Dat resulteerde in vier bijzondere varianten: Bordeaux merlot, cognac, armagnac en calvados. Deze smaken maken Vatgerijpt 2022 een Bière du Soir, het digestief onder de bieren.

Bière du Soir
Frankrijk kenmerkt zich net als Limburg door het bourgondische leven. Daar liet meesterbrouwer Micha Peute zich dan ook door inspireren bij het ontwikkelen van Vatgerijpt 2022. Zijn doel was om een bier te creëren dat als perfect slotstuk dient van een uitgebreid diner, een Bière du Soir.


Micha Peute: “Als ze ergens weten hoe een bourgondische avond eruit ziet, dan is dat in Frankrijk. Toen ik hier samen met nestorbrouwer, en bovendien uitvinder van Vatgerijpt, Gerard van den Broek naar afreisde waren we het er al snel over eens dat we ons kroonjuweel dit keer op de oude vaten van bordeaux merlot, cognac, armagnac en calvados wilden laten rijpen.

Stuk voor stuk dranken met een rijke geschiedenis die onze Grand Prestige verrijken met bijzondere smaken. Van de volmondige, fluweelzachte smaak van de calvados met tonen van krent, honing, appel en peer tot aan de zachte smaak van de cognac met vanille, zoete amandel, witte druif en steenfruit. En van de lichtzure bordeaux merlot met tintelende tonen van chocolade en kers tot de armagnac waarin je amandel, krent en een licht zuurtje proeft.” 

Digestief als traditie
Frankrijk staat bekend om diens buitengewone digestieven. Een digestief is een drankje van een hoger alcoholpercentage dat na de maaltijd gedronken wordt en waarmee de Fransen traditiegewijs hun diner afsluiten. Met Vatgerijpt Bière du Soir verrijkt Hertog Jan niet alleen de smaak van de Grand Prestige met Franse invloeden, maar halen ze bovendien een Franse, bourgondische traditie naar Limburg.

Net als een digestief is Vatgerijpt een bier waar je echt even voor gaat zitten en de tijd voor neemt. Om het bier optimaal te ervaren, drink je deze op een temperatuur van 10 tot 12 graden uit een bierglas met een wijde opening aan de bovenzijde. Op deze manier komen de aroma’s goed vrij en kun je de vele smaken het beste ontdekken. “Onze Grand Prestige was al een gelegenheid op zich, maar met de invloeden van traditioneel Frans vakmanschap hebben we een nog unieker moment weten te brouwen.”, aldus Micha Peute. 

De bieren zijn vanaf 28 september te bestellen via brouwerijwinkel.hertogjan.nl https://brouwerijwinkel.hertogjan.nl/products/vatgerijpt-2022-complete-set
Ondanks dat de brouwers deze editie meer vaten hebben weten te bemachtigen moet je er toch snel bij zijn want de voorgaande edities waren binnen een half uur uitverkocht.

2 reacties op ‘Exclusieve Grand Prestige Vatgerijpt bier gaat op Franse tour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s