Braderie de Lille

Lille

Het eerste weekend in september is het raak in Lille, de hele stad ligt plat, want dan is er de grote jaarlijkse braderie. Vele Nederlanders reizen dan af naar deze oude industriestad om voornamelijk brocante te scoren. Met zelfgemaakte karretjes en tassen struinen ze het brocantegedeelte af op zoek naar dat ene unieke stuk antiek! Ook deze blogster toog naar Lille, om samen met moeders, brocante te scoren. Veel hebben we uiteindelijk niet gekocht, maar we hebben een leuke dag gehad in deze Noord-Franse stad, waar Générale de Gaulle, die van 1959 tot 1969 president van Frankrijk was, geboren werd.

Lille

De naam van de stad Lille is afkomstig van het latijnse woord insula, wat eiland betekent. Het oude gedeelte van de stad is gebouwd op een eiland. De specialiteit van de stad zijn de huizen uit de 17e eeuw, deze hebben allerlei kleuren en prachtig bewerkte gevels.  De stad heeft ook een aantal mooie musea, waaronder het Palais des Beaux Arts. Het museum is, na het Louvre in Parijs, het grootste kunstmuseum van Frankrijk.

Lille

De braderie van Lille is zeker de moeite waard om eens te gaan bezoeken, omdat het de grootste vlooienmarkt van Europa is, die begin september gehouden wordt. Het fenomeen is ontstaan in de middeleeuwen, toen knechten en dienstmeiden het recht verwierven om oude spullen en kleren van hun meester eens per jaar te verkopen op een vrijmarkt. Nu is het een braderie van oude en nieuwe spullen door elkaar en kun je er bij alle restaurants mosselen met frites eten.

Lille

Als de rust weer is neergedaald, na dit bruisende weekend, zijn er de studenten die weer leven in de brouwerij brengen want Lille bezit ook een universiteit en een aantal hoge scholen. Er wordt weer gewinkeld, terrassen zitten vol en in de restaurants kan je gewoon weer à la carte eten. Tot de volgende braderie!

Lille

4 reacties op ‘Braderie de Lille

  1. Pingback: De Accordeon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s