Madame Paté uit Amersfoort

van Franse boderm

Een tijdje terug stond er in het AD een leuk artikel dat ik aandachtig las. Het ging namelijk over “Madame Paté” ofwel Inge Janson uit Amersfoort. Waarom mijn blik er in eerste instantie op viel zal wel duidelijk zijn, paté, Frankrijk, blog, ik dacht dat is leuk om ook op mijn blog te plaatsen. Toen ik het artikel wat verder las, las ik dat haar vader, Kees Janson, een slagerij had gehad in Heusden en dat ze het paté maken van hem had geleerd. Ik legde meteen de link met een oud artikel uit de Seasons waar haar vader in stond, toen nog in bedrijf als slager. Daarnaast had ik nog wat linken zoals het feit dat mijn tante jaren in Heusden heeft gewoond en altijd haar vlees, worsten en patés, bij slagerij Janson haalde en dat mijn moeder ooit eens een cursus paté bakken bij de slager Janson heeft gevolgd. Ik zocht meteen contact en we maakte een afspraak.

van Franse bodem

Enthousiast word ik welkom geheten en bij binnen komst zie ik meteen al wat staan op de keukentafel. Want Madame Paté heeft geen winkel, maar doet de verkoop via markten en haar website. Op een plankje staan een al afgebakken paté, want paté bak je in de oven en een nog niet afgebakken paté. Deze laatste is erg leuk en apart om cadeau te geven. Doordat je hem nog zelf moet afbakken krijg je het gevoel dat je de paté zelf een klein beetje hebt gemaakt. In de verpakking van deze afbak-paté zit de beschrijving van hoe en wat.

van Franse bodem

Inge Janson is enthousiast en gedreven en wil graag haar vakkennis op het gebied van paté bakken overbrengen. Ze houdt van grove pure patés met niet al te veel kruiden. Deze gebruikt ze zowel gedroogd als vers, zoals hele peperkorrels en stukjes pistachenoten. Verder houdt ze er van om structuur te voelen wanneer je door een paté snijdt. Ze heeft het vak uiteraard geleerd van haar vader, die zo’n 14 verschillende paté-recepten in huis heeft. Een aantal daarvan gebruikt Inge en geeft daar haar eigen draai aan waarbij de verhoudingen wel altijd gelijk blijven. Deze zijn namelijk erg belangrijk voor het maken van een paté en bestaat uit 1/3 deel vet, 1/3 deel lever en 1/3 deel mager vlees voeg daar nog wat kruiden aan toe en je zit altijd goed. Deze verhoudingen gebruik Inge bij zowel de kleine als grote patés, die ze onder andere aan horeca levert.

van Franse bodem

Ik krijg na het gesprek een afgebakken en on-afgebakken paté mee en rillettes. Deze laatste is bereid door haar vader en heeft zelfs een gouden medaille gewonnen in Frankrijk. De al afgebakken paté maken we open bij een glas wijn, ook al is de verpakking eigenlijk te leuk om open te maken. De paté zit in een houten spaander, leuk om zo op een plank op tafel te zetten, maar op deze paté zit wat gelatine, die je niet kunt eten. Dus haal ik de paté uit de houten spaander en maak hem schoon. De structuur is inderdaad grof, bijna aards. De smaak is overweldigend, je proeft echt vlees en je heb door de grove structuur iets te bijten. Heerlijk is ie, deze paté de Provence. Alle patés van Inge zijn op een klassieke Franse wijze bereid. Meer informatie over deze zelfgemaakte patés vind je op: www.madamepate.nl Bon appétit!

Beeldmateriaal: Mireille den Hartog | Van Franse bodem

IMG_3561

14 reacties op “Madame Paté uit Amersfoort”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: