Brasserie Artisanale Meduz

Van Rico den Ouden van L’esprit provencal kreeg ik dit leuke stuk over Brasserie Artisanale Meduz, bier uit La Douce France. Ik had hem dat gevraagd omdat ik vooral de etiketten op de flesjes er zo leuk uit vond zien en het natuurlijk een product van Franse bodem is. Erg leuk stuk geworden al zeg ik het zelf met zelfs nog 2 overheerlijke recepten! Santé et bon appétit!

Meduz bier Frankrijk

Als je aan Frankrijk denkt, dan is een heerlijk hoppig bier zeker niet het eerste waaraan je denkt. Wij zijn Meduz min of meer per toeval tegengekomen in een Zuid- Franse wijn cave. Daar stonden de kleurrijke flesjes op de toonbank. Omdat we binnen onze vriendenkring best een groot aantal échte bierlief-hebbers hebben, gingen de flesjes Meduz mee naar Nederland. Door deze bier fijnproevers, bekend met de vele Nederlandse en Belgische speciaal bieren werd Meduz zeer kritisch geproefd. De meningen waren onverdeeld: “Dit is een erg goed biertje!!” In alle eerlijkheid moet gezegd worden dat ook hier geldt dat over smaak niet te twisten valt en al helemaal niet met bierliefhebbers over de smaak van bier. Maar een ieder had vanwege de verrassende smaken zeker één of meer voorkeuren.

Met deze kennis en ervaring op zak hebben we besloten om een afspraak te gaan maken met beide heren in het verre Uzès. Vanaf dat moment is de samenwerking gestart en L’esprit provençal is exclusief importeur van Meduz voor Nederland, België en Luxemburg.

Bier historie regio Uzès:

De omgeving van Uzès heeft een zeer rijke brouwhistorie ontdekten we later. In de periode van 1888 tot 1936 hebben in de regio Uzès een viertal brouwerijen gestaan.  De brouwerij Anselme Brunel was de eerste in 1888 en de brouwerij ‘La Lauze’ was de bekendste van de vier. Hun naam is verbonden aan het gebouwencomplex dat naast het lokale lyceum staat. Vanaf 1925 heeft de brouwerij SA des Brasseries d’Ales et des Cévennes zich in de regio gevestigd. In de loop van de tijd verdwenen ze en uiteindelijk stopte de productie van bier en limonade in 1936 en verdween het helemaal uit de stad Uzès.

Meduz bier Frankrijk

Ontstaan Brasserie Artisanale Meduz:

Achter de schermen wordt gewerkt aan het herstellen van het brouwambacht voor het hertogdom van Uzès. Dat leidt in augustus 2012 tot de oprichting van de ambachtelijke brouwerij Meduz (Brasserie Artisanale Meduz). De brouwerij is opgericht door twee vrienden en bevlogen bierliefhebbers Christophe Fresquet en Bertrand Salvignol.  Beiden oorspronkelijk afkomstig uit de buurt van Lille en hebben uit hun passie voor bier deze stap gezet. De brouwerij vestigt zich in de Mas des Tailles aan de rand van Uzès en vanaf juli 2013 kan de brouwerij effectief produceren en vanaf aug 2013 wordt de eerste productie geproefd.

Meduz bier Frankrijk

Nieuwe generatie brouwerij!

In Magazin LM Let’s Motiv #58 de editie zomer 2015 wordt brouwerij Meduz genoemd als een van de nieuwe generaties brouwerijen in Zuid-Frankrijk. De Franse ambachtelijk gebrouwen bieren zijn in opkomst. In 2013 en 2014 heeft Meduz op het concours 1001 dégustations.com uitstekende boordelingen gehad. Afgelopen jaar voor Meduz Blanche en Dorée zilveren medailles en voor donker bruine bier (Meduz Brune) zelfs de gouden medaille. Resultaten waarmee ze veel grote gevestigde namen achter zich hebben gelaten. Niet voor niets is Meduz in de media in Frankrijk genoemd als een van de brouwerijen van de toekomst.

Het bier zelf

De bieren van Meduz zijn Franse kwaliteitsbieren met 100% hop en niet gepasteuriseerd. Na het brouwproces blijven ze nog 6 tot 8 weken in de brouwerij liggen om het gistingsproces door te kunnen laten gaan in de fles. Deze manier van gisting geeft het bier een unieke smaak, een aangename frisheid en een geweldige rijkdom aan aroma.

Meduz bier Frankrijk

Op dit moment zijn er een 5-tal soorten Meduz op de markt: Dorée, Blonde, Ambrée en Brune als 100% hop bieren en Blanche als tarwe bier. Ieder met hun eigen karakteristieke en soms eigenwijze smaak. Kijk op http://www.fransbier.nl voor een omschrijvingen van de verschillende smaken. In de regio Uzès is het bier vanaf 2013 al snel bekend geworden en wordt het op diverse evenementen geschonken. De brouwerij van Meduz is op afspraak te bezichtigen. U krijgt een rondleiding, Franstalig, waar met veel passie uitleg gegeven wordt over de verschillende biersoorten en het brouwen ervan. Mocht u in de buurt van Uzès zijn is het zeker de moeite waard.

Recepten met Meduz:

De Fransen zouden de Fransen niet zijn als er niet een of meerdere heerlijke recepten beschikbaar zijn waarbij Meduz mede de smaak bepaald. We hebben twee heerlijke voorbeelden voor u geselecteerd:

 • Crème de cèpes à la bière Meduz Ambrée, châtaigne et magret de canard fumé
  Of wel: Gerookte eendenborst met kastanje schaafsel, eekhoorntjesbrood en saus à la Meduz
  Ingrediënten:

  • Crème frais / Room
  • 400gr eekhoorntjesbrood
  • 33cl Meduz Ambrée
  • 20cl gevogelte bouillon
  • 5cl vloeibare room
  • 1 sjalotje (sjalotten ui)
  • Zout, peper en Provençaalse olijfolie

Garnituur:

 • Schaafsel van geroosterde Cévennes kastanjes
 • Gerookte eendenborst file

Bereiding:

 • Snij de sjalotjes in kleine stukjes en fruit dit aan in de olijfolie.
 • Voeg het eekhoorntjesbrood met wat zout en peper toe.
 • Laat het 2 minuten sudderen totdat het eekhoorntjesbrood zijn vocht heeft verloren.
 • Voeg daarna het bier Meduz Ambrée en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
 • Laat het gedurende 20 minuten garen.
 • Voeg de room toe en meng het tot een mooie romige saus.
 • Pas de kruiden aan naar behoefte

Doe de warme saus in kleine kommetjes, strooi de stukjes kastanje er overheen en voeg de gerookte eendenborst toe. Smakelijk!!

 • Garbonnade à la bière Meduz Blonde
  Of wel Stukjes gegrilde bief à la Meduz Blonde

Ingrediënten:

 • 500gr stukjes magere bief of stierenvlees (Taureau de Camargue)
 • 3st grote zoete uien (uit de Cévennes)
 • 3st grote wortels (de Bellegarde)
 • Takjes verse tijm
 • 1 portie gevogelte bouillon
 • 4dl bier Meduz Blonde
 • 2st stevige appels

Bijgerecht: rijst (uit de Camargue)

Bereiding:

  • Snij het vlees in grove blokken
  • Pel de uien fruit deze aan
  • Schil de wortels en snij ze in grove plakjes
  • Verwarm het vlees op hoog vuur in de olijfolie voor ongeveer 3 minuten tot het lekker is aangebruind
  • Voeg de wortels en de uien toe en laat dit ongeveer 3 minuten koken.
  • Breng het op smaak met zout, peper en tijm.
  • Meng de gevogelte bouillon en het bier Meduz Blonde en laat het trekken.
  • Plaats een deksel er overheen en laat het gedurende 2 tot 2,5 uur sudderen.

Voor meer informatie over de brouwerij Meduz en de verschillende smaken van dit verrassend lekkere bier, ga naar www.fransbier.nl of www.lespritprovencal.com.

In Nederland en België wordt Meduz steeds meer gedronken en is uitermate geschikt voor een echte Zuid Franse beleving op evenementen met een Frans thema, in Franse restaurants, en cafe’s met vele soorten speciaalbieren.

En natuurlijk ook door de consument.

Santé!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s