Het Chanson Offensief

Soms kom je via Facebook of gewoon via het speuren op internet op sites waarvan je denkt dat is te leuk om niet te vermelden op het blog. Dat klopt in dit geval helemaal met de website Het Chanson Offensief van Tess van der Zwet. Een platform voor het chanson. Ik nam contact met haar op, zij schreef een leuk stukje et voilà. Hieronder lees je haar verhaal over het ontstaan van Het Chanson Offensief.

chanson-offensief-avatar

Tess van der Zwet is promotor, tekstschrijver en PR-adviseur, maar speelt ook al jaren met haar band Tess et les Moutons Magnifiques door heel Nederland. Toen ze dit echter meer onder de aandacht wilde brengen van een groter publiek, kwam ze tot de conclusie dat er nergens een platform was voor het chanson. ‘Het is te klassiek om onder popmuziek geschaard te worden en het is te poppy om onder de vleugels van klassiek of theater te kunnen vertoeven’, zegt de 26-jarige. Daarom richtte ze zelf maar een website op: Het Chanson Offensief.

 

dsc_9283-vierkant-lr

De website richt zich niet alleen op Nederlandse bands die in het Frans zingen. Het Chanson Offensief haalt de goede verhalen uit het chanson naar boven. Zo lees je er hoe nummers als ‘Deshabillez-moi’ van Gréco ontstonden en wie deze nog meer coverden, leer je de grote chansonniers door achtergrondverhalen beter kennen, hoor je maandelijks welke nieuwe nummers er in de Franse muziekwereld zijn uitgekomen en vind je er ‘Top 5’jes’. 5x de mooiste herfstliedjes bijvoorbeeld, of de Amerikaanse verkiezingen in vijf chansons. “We proberen meestal in te spelen op de actualiteit. Is het Vaderdag? Dan posten we vijf ‘papachansons’. Ook gaan we meer en meer op zoek naar hedendaagse chansonontdekkingen. Er wordt nog zoveel mooie chansonmuziek gemaakt, maar door de bomen kun je het bos soms niet meer zien. We beperken ons op het Chanson Offensief niet tot ‘slechts’ het traditionele chanson, sowieso een discutabele term. We richten ons eigenlijk voornamelijk op Franse muziek in het algemeen. Soms betekent dat dat we ook over hiphop of electro schrijven, of van die heerlijke eighties tunes die nu weer helemaal terug zijn in de Franse charts. Tja, daar moeten de puristen dan tóch maar even omheen lezen.”

tess_72dpi-2048px_wouter-vellekoop-3
Tess doet het niet alleen. Ze heeft sinds een paar maanden hulp van een andere jonge chansonenthousiasteling. ‘Marlien Buyens is een Vlaamse dame met een enorm hart voor chansons. Dagelijks post ze erover op haar eigen Facebookpagina en ze komt vaak met de beste ideeën. Bovendien kan ze geweldig schrijven. Het is fijn om dit samen met iemand te kunnen doen. En het is fantastisch om te merken dat er méér mensen van onze leeftijd enthousiast worden van het chanson. Het chanson leeft!

Meer informatie?
Ga naar www.chansonoffensief.nl
Of like/volg: www.facebook.com/hetchanson en www.twitter.com/hetchanson

Fotografie van: Harry Sibum,  Wouter Vellekoop en Sven Signe den Hartogh.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s