Het sfeervolle dorp L’Herbe Cap Ferret

Het Bassin van Arcachon in de Gironde streek is de stek om verse oesters te eten. De oesterdorpen liggen aan de rand van het meer, als een soort slinger omarmen ze het bassin. Wanneer je richting het mondaine dorp Cap Ferret rijdt kom je door de wat kleinere oesterdorpen als Le Canon en L’Herbe.

Stop vooral even in L’Herbe en sla bij de rotonde links af. Op de hoek zit een apart ‘tuincentrum’. Buiten vind je palmbomen, hortensia’s en bamboe, binnen staat een bar, kan je je opwarmen bij de open haard en staan er vele cactussen. Als je doorrijdt kom je op een parkeerplaats, zet daar je auto neer en loop naar het bassin. Ga rechts af en je komt bij de oude kapel van de villa Algerienne.

De villa die in 1885 werd neergezet, is in de jaren 60 afgebroken om plaats te maken voor een betonnen vierkanten kolos. In de aangrensde tuin vind je nog de restanten van de mini golfbaan die de villa rijk was. De kapel is gelukkig behouden en is geweldig mooi opgeknapt in 2011.

Vooral de buitenkant is opvallend, het heeft arabische elementen en de rood witte strepen springen er uit. Binnen tref je een prachtig glas in lood, mooi houtsnijwerk en een bijzondere lamp. Het uitzicht vanuit de kapel is wonderlijk mooi. Geniet van het uitzicht als je de kapel uitkomt. Bij helder weer zie je met gemak het Dune du Pyla en de plaats Arcachon.

Maar de kapel is niet het enige wat er te zien is in L’Herbe. Loop langs het bassin en je komt langs het Hotel de la Plage. Een hotel/ restaurant gebouwd in 1860 en bedoelt als kantine/ eetzaal voor buurtbewoners is nu met zijn blanke uiterlijk en de rode accenten uitgegroeid tot een visspecialiteiten restaurant. Tot de jaren 60 had het de naam Chez Magne en werd het gerund door de twee gezusters Magne nu staan er twee jonge meiden aan de leiding.

Helaas was het gesloten toen wij er waren maar niet getreurd aan de overkant, hoe kan het ook anders, zit een cabane waar je verse oesters kunt opslurpen met een koud glas witte wijn. Wel ontdek ik aan de buitenkant van het pand een reclamebord van het watermerk Abatilles, de grand cru onder de waters en afkomstig uit het naburige Arcachon. Wij lopen nog wat verder het dorp in en komen bij de oesterhutten uit die lijken op die van het oesterdorp Le Canon.

Aan het bassin zitten genoeg cabines om oesters te eten. Wanneer je tussen de hutten doorloopt kom je prachtige stokrozen en andere bloeiende planten tegen. Veel huizen worden bewoond en zijn redelijk goed en netjes opgeknapt.

We komen uiteindelijk op een strandje uit en ik herken het geel met witte huis. Ooit een cover foto van het magazine Leven in Frankrijk.

We rijden terug richting Le Canon en komen langs de oesterkwekerij Les Parcs de L’impératrice. Zowel de oesterkwekerij als de eigenaar speelde een rol in de Franse film “Petits mouchoirs”.

In Le Canon eten we bij het restaurant Chez Ricardo een heerlijke lunch. En terwijl de zon steeds meer doorkomt, tuffen we weer naar het noorden, naar onze thuisbasis.

Chez Ricardo | 143 Route du Cap Ferret| Le Canon- Lège-Cap-Ferret

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s