Lillet, een Frans aperitief uit Podensac

Lillet

Wanneer ik in mijn geliefde streek de Medoc in Frankrijk ben, kom ik met enige regelmaat de naam Lillet tegen. Lillet is een drank en wel een aperitief dat gemaakt wordt in Podensac, een gemeente in de buurt van de stad Bordeaux. Het lijkt een beetje op vermouth en is te verkrijgen in Lillet Rouge, Blanc en Rosé. Je drinkt het puur, ijskoud of je lengt het aan met lichtbruisend water of een scheutje Tonic.

In 1872 werd Lillet door de gebroeders Paul en Raymond Lillet uitgevonden. Het wordt op artisanale en natuurlijke wijze geproduceerd. Het bestaat voor 85% uit streng geselecteerde wijnen (Sémillon en Sauvignon) en 15% zijn natuurlijke fruitlikeuren die verschillende maanden in alcohol geweekt worden (zoete en bittere sinaasappels).

IMG_4074

Eind 1900 groeide Lillet al snel uit tot het favoriete drankje van vrouwen. De populariteit steeg en rond 1910 ging ook Amerika voor de bijl. Tijdens de roaring twenties was het bovendien het ideale middeltje om zich de ‘chic à la française’ eigen te maken. Zo werd Lillet het aperitief van elegante reizigers die van kunst hielden en graag aan cocktails nipten.

Het drankje werd pas echt goed bekend toen het eerste boek over James Bond in 1953 uitkwam, Casino Royal. In dit boek bestelt James Bond de cocktail ‘ Kina Lillet Martini’, die hij zelf omdoopt tot ‘ Vesper’.

Lillet is een blend, dat wil zeggen dat het uit meerdere wijnen (druiven) en dranken (fruitlikeuren) bestaat. Zo worden de aftreksels van de fruitlikeuren al sinds de 19e eeuw volgens hetzelfde principe bereid. Elke vrucht laat men koud in alcohol trekken, wat leidt tot een eigen smaak. Na enkele weken, wanneer de stoffen uit de vrucht onttrokken zijn, gaat de keldermeester de pitten en schillen verwijderen en het fruit persen. Zodra die vruchtenaftreksels  klaar zijn, worden ze geblend met de wijn: die fase heet ‘vinage’.

De drank/blend moet daarna rijpen. Lillet Blanc en Lillet Rouge rijpen maandenlang in eiken vaten om de aroma’s en rijpe smaken te verkrijgen. Lillet Rosé wordt daarentegen meteen gebotteld om al zijn frisheid en lichtheid te bewaren.

Om meer te weten over dit drankje kan je naar de website of bezoek het huis Lillet in Podensac. Een cocktail uitproberen met Lillet? Maak dan de enige echte Vesper.

Vesper

Ingrediënten: ½ deel Lillet Blanc, 1 deel Wodka, 3 delen Gin, 5 ijsblokjes, een stukje citroenschil

Bereiding: Zet een cocktailglas in de vriezer, giet de Lillet Blanc, gin en wodka in een shaker. Voeg er ijsblokjes bij en schud de shaker 8 tot 10 seconden lang stevig heen en weer. Filter met een zeef en giet in het ijskoude cocktailglas. Voeg het stukje citroenschil toe en serveer. Santé!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: