Tentoonstelling Femmes Fatales – sterke vrouwen in de mode, Gemeentemuseum Den Haag

Vanaf 17 november 2018 tot 24 maart 2019 is er in het Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling Femmes Fatales te zien. Toen ik de titel las moest ik gelijk denken aan Coco Chanel. Ook zij komt zeker aan bod tijdens de tentoonstelling. In haar tijd werd ze door haar tijdgenoot Paul Poiret ‘dat naaistertje’ genoemd. Hij viel haar aan op haar vrouw-zijn, maar feitelijk zag hij in haar ook een grote concurrent. En kijk nu wie kent nog Paul Poiret?

20180605_P&R_Geemente8573_comp.jpg
Dior (Maria Grazia Chiuri), Voorjaar/zomer 2017 ready-to-wear, en voorjaar/zomer 2017 haute couture. Petrovsky & Ramone (foto), Maarten Spruyt (art direction) voor Gemeentemuseum Den Haag. Courtesy Dior

Tijden zijn veranderd. Nooit eerder stonden er zoveel vrouwelijke ontwerpers aan het hoofd van een modehuis als momenteel. Een perfect moment voor een tentoonstelling waarin sterke vrouwen in de mode centraal staan. Femmes Fatales is de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. Ontwerpen zij anders voor vrouwen dan hun mannelijke collega’s? Wat is hun invloed? Wat betekent vrouw-zijn voor hun creaties? En wat is hun visie op mode? Er is werk te zien van Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, Mary Quant, Vivienne Westwood, Sonia Rykiel, Miuccia Prada, Maria Gracia Chiuri (Dior),  Nederlandse grootheden als Fong Leng, Sheila de Vries en Iris van Herpen en vele anderen.

Christian Dior : Outside Arrivals - Paris Fashion Week - Haute Couture Spring Summer 2017
Chiara Ferrangi draagt Dior bij aankomst Dior Haute Couture show ss 2017, Parijs. Edward Berthelot / Getty Images / Gemeentemuseum Den Haag

De tentoonstelling Femmes Fatales – Sterke vrouwen in de mode bevat werk van een indrukwekkende lijst vrouwelijke (inter)nationale ontwerpers. Naast wereldberoemde namen komen in de tentoonstelling ook vrouwen aan bod die achter de schermen van menig modehuis verstrekkende invloed hebben of hadden, maar compleet onbekend zijn in de modegeschiedenis.

Bij deze tentoonstelling verschijnt ook een catalogus. Deze is samengesteld door modejournalist Georgettes Koning en staat vol interviews met quotes van bekende vrouwelijke ontwerpers. Ze geven in eigen woorden hun visie op mode en vrouwelijkheid. Ook de complete fotoserie van Petrovsky & Ramone is erin opgenomen, evenals foto’s van de museumcollectie. De catalogus is vormgegeven door Roosje Klap en wordt uitgegeven door Waanders & De Kunst, verkoopprijs € 24,95.

17 november 2018 – 24 maart 2019 | Femmes Fatales – Sterke vrouwen in de mode gemeentemuseum.nl

4 reacties op ‘Tentoonstelling Femmes Fatales – sterke vrouwen in de mode, Gemeentemuseum Den Haag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s